Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не

...
Адресна регистрация в чужбина е причината Асен Василев да не
Коментари Харесай

Адрес на Асен Василев в САЩ го спънал да гласува

Адресна регистрация в чужбина е повода Асен Василев да не бъде позволен да гласоподава в Хасково. Василев е изваден от изборния лист и е попаднал в така наречен забранителен лист, в който влизат гласоподаватели, нямащи право да дадат вота си.

" За да упражни правото си на избор в нашата секция, би трябвало да ни показа уверение по член 40 от Изборния кодекс, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласоподава на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и в случай че се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласоподава, като ще го впишем под чертата в изборния лист ", съобщи председателката на секционната изборна комисия в Хасково Петя Шопова.

Според член 40 от Изборния кодекс гласоподавател, който в изборния ден откри, че е вписан в листата на заличените лица, има право да гласоподава, в случай че показа уверение, че е отпаднало основанието или не е налице съображение за вписването му в листата. Удостоверението се издава от кмета на общината, след осъществяване на инспекция.

" Секционната комисия е работила вярно. При моя инспекция се откри, че от 2000 година господин Василев има сегашен адрес в Съединени американски щати и до сегашния миг в общинска администрация в Хасково няма информация, че този адрес не е деен или че е изменен ", съобщи ръководителят на ОИК Хасково Добромир Якимов. Той разясни, че за разлика от парламентарните избори при локалните важи правилото на уседналост, което значи, че би трябвало да има непрекъснат и сегашен адрес в България.

" Г-н Василев би трябвало да показа доказателства, че данните на ГРАО не са правилни със документ от Съединени американски щати, с които да се удостоверява, че към 28 април актуалният му адрес не е в щатите ", сподели още Добромир Якимов. Той разясни, че документът който би трябвало да се показа не могат да бъдат данъчни заявления, заявления пред КПКОНПИ, а трябвало да бъде удостоверителен документ от съответната страна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР