Администрацията на район Оборище“ няма отношение към събарянето на сградата

...
Администрацията на район Оборище“ няма отношение към събарянето на сградата
Коментари Харесай

Кметът на район Оборище: ГЕРБ първи са разрешили събарянето на бившето хърватско посолство

Администрацията на регион „ Оборище “ няма отношение към събарянето на постройката на бившето хърватско посолство на ул. „ Велико Търново “ №32, под това решение не стои мой автограф.

Това съобщи кметът на регион „ Оборище “ Николай Александров по Българска национална телевизия във връзка експлоадирането на абсурда със събарянето на къщата в елитния столичен квартал, който стигна до Столична община и даже до Народното събрание. През уикенда депутатът от ГЕРБ Тома Биков упрекна администрацията на „ Оборище “, че е отговорна за бутането на къщата. Възможно пояснения за намесата на Биков е, че кметът на региона е представител на обединението „ Демократична България “, с която ГЕРБ са в противоборство.

Районният кмет Александров разясни още, че двуетажната постройка, на чието място се планува да се издигне шестетажна жилищна кооперация, не е монумент на културата и че не се изисква позволение от районната администрация дали тя да бъде отстранена или да остане. От обясненията на районната администрация излиза наяве още, че решението на мястото на къщата да се издигне жилищна постройка е взето още през 2018 година посредством одобряването на Подробен организационен проект на зоната, подписан от основния проектант на София Здравко Здравков.

„ Режимът за бутането на постройката е осведомителен. Подпис има само от инженер в техническия отдел на региона, който съгласува плановете за нейното унищожаване. Собственикът има право да се разпорежда с неговата си благосъстоятелност, както откри за добре. Но той би трябвало да уведоми общината, да показа план по какъв начин тъкмо ще го направи, който да съгласува с нашата районна администрация “, сподели още Александров, написа в. " Сега ".

Той добави, че притежателят на парцела е внесъл подобен план в регион „ Оборище “, поради което тамошната администрация няма право да му забрани да бутне постройката. „ В позицията сме да пазиме публичния интерес, само че има и частна благосъстоятелност, която ние би трябвало да почитаме и да съблюдаваме закона “, заключи Александров.
В " Оборище " упорстват за денонощна платена зона за паркиране
Има предложение от живущите платената зона за паркиране в регион " Оборище " да бъде направена 24-часова, в това число събота и неделя, така...
Прочети повече
В края на предходната седмица постройката на ул. „ Велико Търново “ №32 бе съборена. Къщата е някогашен монумент на културата, само че предпазеният статут й е лишен през 1993 г.  

След като стана ясно, че къщата ще бъде съборена, ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е представител на ГЕРБ, нападна кмета на „ Оборище “. „ Не одобрявам за почтено поради нечие безучастие и необясними дейности, да изгубим още една знакова постройка в сърцето на столицата. Главният проектант на София Здравко Здравков не е издавал позволение за градеж на нейно място и се запитвам на какво съображение от региона са разрешили събарянето й “, се споделяше в поста на Георгиев във „ Facebook “.

От регион „ Оборище “ обаче дадоха отговор, че точно Здравко Здравков е отговорен по тази причина, че постройката е планувана за унищожаване. „ Представителите на ГЕРБ или са некомпетентни, или се пробват да освободят от отговорност основния проектант, които е одобрил Подробен устройствен план, съгласно който съществуващата постройка не се резервира, а на нейно място се планува нова шестетажна жилищна постройка. При това състояние плановете ПБЗ и ПУСО нямаше по какъв начин да не бъдат съгласувани от основния инженер на „ Оборище “, тъй като отводът от координиране би бил нарушаване на закона ", изясняват още от районната админисътрация.

От Столична община дадоха отговор, че компетенциите по проекта за разрушение на постройката са на регионите администрации и единствено те могат, както и в тази ситуация са създали, да издадат това позволение.  " Съгласно мнение на Министерство на културата, изпратено в Столична община през 2015 година, къщата на ул. „ Велико Търново “ №32 „ не има статут на недвижима просвета полезност “. С това мнение министерството е съгласувало желаното от притежателя на парцела изменение на подробния организационен проект. Изменението на проекта, в съгласие от НИНКН и от МК, е минало през правосъден надзор и е влезнало в действие. До момента за парцела няма импортирани капиталови планове и няма издавано позволение за градеж от основния проектант на Столична община. Направление „ Архитектура и градоустройство “ не е заверявало проект за сигурност и здраве за унищожаване на съществуващата постройка. Съгласно разпоредите на Закон за устройство на територията такива пълномощия имат основните инженери на региони, в тази ситуация, основният инженер на регион „ Оборище “. На 9 февруари 2022 година в Столична община беше получено писмо от арх. Петър Петров, шеф на НИНКН, с което уведомява, че НИНКН е в процедура по правене на заключителна оценка за къщата на ул. „ Велико Търново “ №32 по постъпило през 2018 година заявление.  Във връзка с постъпилата информация основният проектант на Столична община арх. Здравков е разпоредил инспекция на издадените от регион „ Оборище “ документи по отношение на проблема ", се споделя в мнението на Столична община.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР