Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи ограничения върху

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи ограничения върху
Коментари Харесай

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън наложи ограничавания върху продажбата на някои високотехнологични компютърни чипове за Китай и Русия, написа New York Times.

" Новите ограничавания се отнасят за модели чипове от висок клас, известни като графични процесори или GPU, продавани от фирмите от Силициевата котловина Nvidia и Advanced Micro Devices ", отбелязва изданието.

По данни на вестника, през последното десетилетие упоменатите чипове са се употребявали " в най-големите суперкомпютри, употребявани от учени и интернет компании за функционалности като различаване на тирада и обекти от фотоси ".

Отбелязва се, че държавните управляващи на Съединени американски щати към този момент ще изискват издаване на експортни лицензи при експорт на някои типове високотехнологични чипове. Както написа изданието, високопоставени представители са коментирали, че такива артикули в Китай или Русия могат да бъдат пренасочени за потребление за военни цели.

" Тези ограничавания са част от " студената " война сред Китай и Съединени американски щати за превъзходство в напредналите технологии ", написа още в обявата.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа закон, посредством който се поддържат американските производители на полупроводници с общо 52,7 милиарда $ в границите на 10 години, с цел да се засилят позициите им при конкуренцията с Китай.

Администрацията на Байдън в своя обзор на веригата за доставки за 2021 година, призна забележителната взаимозависимост на страната от продуктите на тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). А по данни на изследователската група Capital Economics, точно TSMC създава над 90% от най-модерните микрочипове в света.

Най-големите американски софтуерни корпорации, в това число Apple, Intel, NVIDIA, Qualcomm, AMD и Broadcom, купуват микрочипове от TSMC. Същевременно държавното управление на Съединени американски щати зависи от тайванските микрочипове за някои от най-важните си и комплицирани системи, в това число за военни цели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР