Администрацията на президента Джо Байдън обмисля дали да продължи с

...
Администрацията на президента Джо Байдън обмисля дали да продължи с
Коментари Харесай

САЩ обмислят да предоставят оръжия за 18 млрд. долара на Израел

Администрацията на президента Джо Байдън обмисля дали да продължи с пакета от 18 милиарда $ за трансфер на оръжия към Израел, който ще включва десетки самолети F-15, заяви The Business Standard.

Продажбата на 25 самолета F-15 от Boeing Co. на Израел се преразглежда, откогато Съединените щати получиха формалното искане през януари 2023 година, доста преди шестмесечната военна акция на Израел в Газа. Тази продажба ще усили броя на F-15 до 50 броя.

Ускоряването на доставката на самолетите беше измежду главните претенции на израелския министър на защитата Йоав Галант, който посети Вашингтон предходната седмица и организира диалози с американски публични лица, в това число съветника по националната сигурност Джейк Съливан и министъра на защитата Лойд Остин.

Байдън е подложен на напън от страна на задгранични сътрудници, групи за отбрана на човешките права и някои от сътрудниците си демократи в Конгреса да наложи условия за прехвърлянето на оръжия, с цел да ограничи офанзивата на Израел в ръководената от Хамас Ивица Газа, където съгласно здравните управляващи са убити над 32 000 палестинци, доста от които цивилни

Самолетите ще бъдат доставени най-рано през 2029 година, и то в случай че формалното съобщение бъде изпратено до Конгреса на следващия ден и то бъде финализирано неотложно.

Израел се пробва да усили така и така големия си флот от военни самолети освен за продължаващата си битка против Хамас, само че и с цел да отблъсне всяка по-нататъшна опасност от подкрепяната от
Техеран ливанска въоръжена формация Хизбула на северната си граница, както и от Иран - негов районен зложелател.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол даде зелена светлина за продажбата на F-15 на 30 януари, заяви помощник на комисията, когато бяха известени съответните служби на Конгреса, отговарящи за одобряването на огромни оръжейни прехвърляния.

Американското законодателство изисква Конгресът да бъде уведомяван за огромни съглашения за задгранични военни продажби и му разрешава да блокира такива продажби, като одобри резолюция за отрицание заради нарушавания на човешките права или други опасения, макар че нито една такава резолюция не е била призната и не е оживяла след президентско несъгласие.

Процесът на всекидневен обзор разрешава на ръководителите на комисиите по външни работи от Демократическата и Републиканската партия да ревизират такива съглашения преди формалното известяван на Конгреса.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР