Администрацията на Национален парк Централен Балкан ограничи разполагането на туристически

...
Администрацията на Национален парк Централен Балкан ограничи разполагането на туристически
Коментари Харесай

Разрешават само до 25 палатки край хижа Рай

Администрацията на Национален парк Централен Балкан ограничи разполагането на туристически палатки в региона на хижа „ Рай “. Причината е свръх огромният интерес, който има от страна на гости към най-красивия ъгъл от Стара планина. Заповедта влезе в действие от 1 юни и ще важи целогодишно. Според нея в региона на хижата ще могат да се разполагат не повече от 25 палатки. Местата за палатки на поляната ще бъдат маркирани със специфични знаци.

Хижа „ Рай “ се намира в резерват Джендема, това е сърцето на Национален парк „ Централен Балкан “. Целта е съхраним природата от човешкото влияние като в това време дадем опция на туристите да се допрян до нея, да я опознават и да и се любуват, разяснява Генчо Илиев, шеф на Национален парк „ Централен Балкан “.

Изпълнението на тази заповед е предоставено на калоферското туристическо сдружение „ Хайдут “, защото то стопанисва хижа „ Рай “.

Напливът на туристи в летните месеци е голям, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов, който е ръководител на туристическото сдружението. Особено мощни са месеците юли и август, тогава яйце да хвърлиш няма къде да падне, добави той.

Влиза в действие и ограничаването за коли, които се изкачват до връх Ботев. Разрешението за високо проходими коли важи единствено за почивните дни. Квотата е до 10 автомобила дневно, които могат да стигат по трасето до старопланинския отличник. Съображението още веднъж е запазване на природата, припомниха от администрацията на „ Централен Балкан “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР