Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за

...
Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за
Коментари Харесай

Байдън назначава специален пратеник, който да сложи край на Северен поток-2

Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за поста специфичен делегат, който ще би трябвало да контракти Северен поток-2. Очевидно този нов опит има за цел освен да попречва завършването на газопровода, само че и да наложи американски мироглед за връзките на Европа с Москва. На тази вест се базира анализът на американското издание Politico.
Белият дом разисква опцията за назначение на специфичен делегат, който да води договаряния, ориентирани към блокиране на строителството на газопровода Северен поток-2 от Русия до Германия, декларират някогашни и сегашни чиновници на президентството. Администрацията на Байдън се пробва да откри метод да предотврати построяването на този съвсем приключен енергиен план, който ще донесе големи финансови и геополитически изгоди за Москва.
В края на март източници споделят, че новата служба е била импровизирано препоръчана от американския асистент по националната сигурност Джейк Съливан на Амос Хохщайн, който бил специфичен делегат и координатор в Държавния департамент при администрацията на президента Барак Обама във връзка с интернационалната енергетика. По това време той бил непосредствен консултант и поддръжник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън. Кандидатурата на Хохщайн се преглежда, само че той към момента не е дал единодушието си да заеме тази позиция.
 Газпром: Северен поток - 2 ще бъде приключен през тази година " Газпром ": " Северен поток - 2 " ще бъде приключен през тази година
" Северен поток - 2 " ще бъде приключен през тази година, съобщи пред публицисти в Берлин ръководителят на Съвета на шефовете на " Газпро...
Хохщайн, който напусна поста си в надзорния съвет на украинската енергийна компания Naftogaz предходната година, отхвърля да разяснява обстановката.
Вероятността от назначението на специфичен делегат демонстрира нова стратегическа тенденция за администрацията на Байдън. Преди това специалисти по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност бяха виновни за дипломацията към Северен поток-2. В изявление за Politico чиновници обявиха, че има консенсус по отношение на деликатната геополитика към Северния поток-2 и в този момент би трябвало да й се обърне повече внимание, изключително откакто 96-процентовият приключен газопровод е към финален край.
Решението за назначение на специфичен делегат може да се преглежда и като подготвеност да се даде напън откъм Капитолийския рид, където сенатори от двете страни упорстват администрацията на Байдън да предотврати завършването на тръбопровода, преди да е станало прекомерно късно. Като част от тези старания сенаторът Тед Круз улесни бързото назначение на претенденти, номинирани от Байдън за висши постове в Държавния департамент, а други сенатори обществено приканват администрацията да форсира пакета от наказания против компании, участващи в построяването на газопровода, както се изисква от закона.
По време на неотдавнашна частна среща Круз прикани Виктория Нуланд , която Байдън беше избрал за държавен подсекретар по политическите въпроси, да назначи специфичен делегат, който да позволи казуса със „ Северен поток-2 “, съгласно източници, осведомени с диалозите.
Усилията на Круз, въпреки и едва настъпателни, въпреки всичко носят резултати. През март републиканецът се съгласи да приключи блокирането на назначението на Уилям Бърнс за шеф на Централното разследващо ръководство, откакто държавният секретар Антъни Блинкен обществено даде обещание да блокира завършването на съветския газопровод.
 Натискът на Съединени американски щати за Северен поток 2 не стопира, въпреки и под формата на благи думи Натискът на Съединени американски щати за " Северен поток 2 " не стопира, въпреки и под формата на благи думи
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен счита, че различията сред Съединени американски щати и Германия във връзка с " Северен поток 2 " няма да повлия...
„ Държавният департамент повтаря предизвестието си, че всяка компания, участваща в плана за газопровод Северен поток-2, рискува да се сблъска със наказания на Съединени американски щати и би трябвало неотложно да се откаже от работата по този водопровод “ - споделя Блинкен.
Американски чиновник, осведомен със обстановката, обаче счита, че администрацията към този момент съзнателно се бави. Според длъжностното лице през март Министерството на правораздаването е дало позитивно правно мнение по отношение на два пакета ограничаващи ограничения, които засягат Nord Stream 2 AG - компанията, виновна за планирането, построяването и по-нататъшното ръководство на газопровода - и неговия изпълнителен шеф Матиас Уорнинг. Тези пакети обаче към момента не са приложени и към момента не е известно дали администрацията ще включи Nord Stream 2 AG и Уорнинг в листата на лицата и фирмите, против които могат да бъдат наложени наказания. Според американското законодателство този лист би трябвало да бъде показан на Конгреса на Съединени американски щати през май.
Някои публични лица показаха опасенията си, че назначението на специфичен делегат в действителност може да се окаже контрапродуктивна стъпка, която в допълнение ще забави налагането на наказания против Северен поток-2, което от своя страна ще покаже на Германия и Русия, че Съединени американски щати са подготвени за някаква форма помиряване. Един асистент на сенатор от Демократическата партия обаче съобщи пред Politico, че назначението на Хохщайн на поста ще бъде " добре признато " от демократите. „ Амос би бил подобаващият човек за тази работа “ - споделил помощникът, добавяйки, че Хохщайн има „ добра известност “ и че е работил по сходни въпроси по време на администрацията на Обама.
Въпреки че към момента не е ясно какви ще бъдат пълномощията и параметрите на специфичния делегат, неговата роля, най-малко в началото, ще се концентрира върху провеждането на деликатни договаряния за това по какъв начин да се предотврати завършването на тръбопровода, без да се отстранява основният съдружник на Вашингтон в Берлин. Тогава той може да разшири зоната си на отговорност и да се оправи с по-широк кръг от интернационалните енергийни въпроси - т.е. това, което е направил в Държавния департамент по време на администрацията на Обама.
Дипломатическата обстановка остава извънредно деликатна, споделят чиновници. Администрацията желае да попречи на Москва да получи в допълнение енергийно въздействие - Байдън към този момент я назова " неприятна договорка за Европа ", само че също по този начин желае да засилва връзките на Съединени американски щати с Германия, която упорства пред Вашингтон да приключи газопровода. „ Попаднали сме сред чук и наковалня “ - споделя през март върховен чиновник на администрацията.
 Вашингтон: „ Северен поток-2 “ е неприятен за Европа и е срещу ползите на Европейски Съюз Вашингтон: „ Северен поток-2 “ е неприятен за Европа и е срещу ползите на Европейски Съюз
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че газопроводът " Северен поток-2 ", който се построява от Русия до Германия, опонира...
Германското държавно управление обмисля няколко евентуални оферти, с цел да убеди Съединени американски щати да се съгласят с довършването на газопровода, в това число търговски съглашения и увеличени вложения в планове за чиста сила в Европа и Украйна, съгласно източници, осведомени с диалозите.
Двупартийните американски законодатели обаче настояват, че без значение от опитите на Германия да подслади хапчето за Вашингтон, тръбопроводът ще разреши на съветската инфраструктура да проникне надълбоко в територията на НАТО и по този метод да се трансформира в опасност за членовете на Алианса. Това също по този начин ще усили зависимостта на някои европейски страни от съветските енергийни запаси, като в същото време ще лиши Украйна от милиарди долари облага, защото Северен поток-2 заобикаля тази страна.
„ Противодействието на нездравословната съветска експанзия е измежду най-важните ползи на националната сигурност на всички членове на НАТО, всички членове на Европейски Съюз и нашите сътрудници в Източна Европа “ - написаха през март ръководителят на комисията по външни връзки на Сената Боб Менендес и сенаторът Жана Шахин в писмото си до Blinken „ Не можем да изпуснем от взор този главен принцип, до момента в който водим дипломатически договаряния по този водопровод. “
Превод: Ганчо Каменарски
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР