Администрацията на американския президент Доналд Тръмп под влияние на Египет

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп под влияние на Египет
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Египет и Саудитска Арабия убедили Тръмп да промени курса си спрямо Либия

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп под въздействие на Египет и Саудитска Арабия е решила да поддържа командващия така наречен Либийска национална войска маршал Халифа Хафтар, написа вестник " Уолстрийт джърнъл ", представен от ТАСС.

Според източници на вестника измежду чиновници на администрацията и саудитски служители, " водачите на Саудитска Арабия и Египет сполучливо са въздействали на Белия дом, с цел да трансформират курса на Съединени американски щати по отношение на Либия ", заради което Тръмп подкрепил Хафтар. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и саудитският престолонаследник Мохамед Салман са убедили Тръмп да беседва с Хафтар по телефона. Принцът съобщил на Тръмп, че така наречен " държавно управление на националното единодушие " (ПНС) в Триполи, което е прието от Организация на обединените нации, е обвързвано с терористичните групировки Ислямска страна и Ал Каида, осведоми Българска телеграфна агенция.

По време на телефонния диалог, състоял се на 15 април, Тръмп дал на Хафтар да разбере, че го поддържа. " Решението на Тръмп стана оттегляне от дългогодишната политика на Съединени американски щати в Либия, в границите на която Вашингтон поддържаше ПНС в Триполи и взаимодействаше с неговите сили в битката против ИД ", показва " Уолстрийт джърнъл ". Вестникът установи, че преди телефонния диалог на Тръмп Държавният департамент е призовавал за преустановяване на огъня в Либия и е осъждал настъплението на силите на Хафтар към столицата Триполи.

От обявата на вестника следва, че министър председателят на ПНС Файез Сарадж не е бил известен за смяната във външнополитическия курс на Съединени американски щати. Всекидневникът отбелязва също, че вследствие на тази смяна американските дипломати са се сблъскали със съществени компликации при изработването на новия курс по отношение на Либия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР