Администрацията на американския президент Джо Байдън планира официално да поиска

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън планира официално да поиска
Коментари Харесай

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван


Администрацията на американския президент Джо Байдън възнамерява публично да изиска утвърждение от Конгреса на страната за продажба на оръжия на стойност към 1,1 милиарда $ на Тайван. Това заяви Politico, като цитира свои източници.

Очакваният пакет включва 60 ракети AGM-84L Harpoon Block II и 100 тактически ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder, споделиха източниците.

Изданието отбелязва, че изследването на този въпрос е в начален стадий.

Въпреки това Politico счита, че след разглеждане на настояването на президента в съответните комисии на Камарата на представителите и Сената, " конгресмените евентуално ще одобрят продажбата ".

Процесът може да се забави ненапълно поради продължаващата криза в Конгреса, предизвестява вестникът.

Съединените щати на разнообразни равнища заявяват, че се ангажират да следват политика на " един Китай ".

В същото време представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби удостовери пред кореспонденти на брифинг предходния ден, че Вашингтон ще продължи да дава на Тайван помощ за " сигурност " в лицето на засилената военна интензивност на Китай покрай острова.

Припомняме, че това се случва откакто ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси направи посещаване на Тайпе.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към ръководството си по модела " една страна, две системи ", сходно на формулата, която върна някогашната английска колония Хонконг под китайско ръководство през 1997 година Според Пекин това ще даде на демократично ръководен Тайван известна автономност, с цел да резервира някои от своите обществени и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този проект.

Тайван живее под опасността от китайска инвазия от 1949 година, когато победеното държавно управление на Китай избяга на острова, откакто Комунистическата партия на Мао Цзедун завоюва революция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР