Администрацията на американския президент Джо Байдън нареди изгонването на двама

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън нареди изгонването на двама
Коментари Харесай

САЩ експулсираха двама дипломати на руското посолство във Вашингтон

Администрацията на американския президент Джо Байдън подреди изгонването на двама съветски чиновници на посолството на Москва във Вашингтон. Действията се подхващат в отговор на сходна постъпка от страна на Русия предишния месец.

" В отговор на тенденциозното експулсиране от страна на Руската федерация на двама дипломати от посолството на Съединени американски щати в Москва, Държавният департамент предприе реципрочни дейности, като разгласи за личност нон грата двама чиновници на съветското посолство, работещи в Съединените щати ", съобщи представител на Държавния департамент.

В изказването той показва, че департаментът " няма да толерира модела на тормоз на съветското държавно управление над нашите дипломати ".

Експулсирането идва в миг на високо напрежение сред Вашингтон и Москва поради войната в Украйна и в миг, когато дипломатическите връзки са се влошили до най-лошото си равнище от Студената война насам.

На 14 септември съветското външно министерство упрекна първия секретар в посолството на Съединени американски щати в Русия Джефри Силин и втория секретар Дейвид Бърнстейн в " противозаконна активност " и им подреди да изоставен страната в период от седем дни. Според съветските управляващи те са поддържали връзка с някогашния чиновник на консулството Робърт Шонов, който беше упрекнат, че е събирал информация за американските дипломати по отношение на военните дейности на Русия в Украйна.

Шонове съветски жител, който е работил в консулството на Съединени американски щати във Владивосток повече от 25 години. Впоследствие той беше задържан от Федералната работа за сигурност (ФСБ) и упрекнат в " поверително съдействие " с непознато държавно управление.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отхвърли изказванията и осъди обвиняванията като " изцяло неоснователни ".

" Единствената роля на господин Шонов по време на ареста му беше да сформира медийни резюмета на изявления в пресата от обществено налични съветски медийни източници ", съобщи Милър още през май.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР