Администрацията използва пенсиите, за да ни връчват по-лесно всякакви глоби

...
Администрацията използва пенсиите, за да ни връчват по-лесно всякакви глоби
Коментари Харесай

Новият портал на НОИ улеснява властите за връчването на глоби

Администрацията употребява пенсиите, с цел да ни връчват по-лесно всевъзможни санкции и по този начин да ни бръкнат в джоба. Национален осигурителен институт пусна Единен портал за електронни услуги. Той е наличен през уеб страницата на Национален осигурителен институт и сплотява всички съществуващи в института платформи и уеб-приложения за даване на информации и административни услуги за пенсии, компенсации и помощи.

Новото е, че с цел да употребяват електронните услуги на Национален осигурителен институт, хората би трябвало да влязат в профила си за “е-Автентикация ” и “Система за несъмнено електронно връчване ”, поддържани от Министерство на електронното ръководство (МЕУ). И до момента хората можеха да употребяват десетки електронни услуги на Национален осигурителен институт с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите, ПИК на Национален осигурителен институт или електронен автограф. С измененията ПИК на Национална агенция за приходите няма да е задоволителен за прилагане на електронните услуги на Национален осигурителен институт.

Хората, които до момента са проверявали онлайн с ПИК на Национална агенция за приходите върху какъв приход ги обезпечава работодателят и дали за всички месеци са им внесли осигуровки, към този момент би трябвало да употребяват двуфакторна автентикация, а за задачата би трябвало да основат профил в електронната система на МЕУ за “е-Автентикация ” и “Система за несъмнено електронно връчване ”. Това може да затрудни хората, които не употребяват непрекъснато компютри. Но по-големият проблем е, че за тази регистрация изискват от потребителите да вкарат телефонен номер и имейл. Освен това би трябвало да отбележите, че сте съгласни с общите условия за прилагане на “Системата за несъмнено електронно връчване ”. Но няма линк към самите общи условия, с цел да могат хората да ги прочетат и да преценяват дали да се съгласят с тях.

След като потребителите дадат телефонен номер и имейл за връзка и се съгласят с общите условия, действително се съгласяват електронно да им бъдат връчвани всевъзможни санкции от разнообразни държавни и общински органи. Например за превишена скорост, за погрешно паркиране, за това, че не са изчистили снега пред входа си и доста други.

В общите условия за потребление на “Системата за несъмнено електронно връчване ”, които “Труд news ” съумя да откри, написа:

“Чл.4. (1) Получени или изпратени посредством Системата известия се смятат за публично изпратени, надлежно получени, при ясна идентификация на изпращача/получателя, без опция да бъде оспорван фактът на изпращане/получаване, нито времето за изпращане/получаване/отваряне на известието и прикачения документ.

(2) Съобщението се смята за връчено с отварянето на документа от получателя от Системата. Моментът на изпращане и връчване се открива като се употребява услуга за засвидетелствуване на време.

(3) За всяко известие се удостоверява достоверността на наличието и момента на изпращане и връчване на известието, като тези условия се вписват в разписка, неразделна част от известието и електронно подпечатана с Квалифициран електронен щемпел на МЕУ ”.

Това значи, че в случай че отворите имейл или прочетете SMS на телефона с информация за наложена санкция за превишена скорост, санкцията към този момент ви е връчена и стартира да тече срокът за заплащането ѝ. Ако не платите санкцията, ще стартира да тече наказателна рента, а събирането ѝ ще бъде трансферирано на Национална агенция за приходите, които могат да прибегнат и до наложително събиране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР