Административният съд във Варна назначи допълнителна експертиза по делото за

...
Административният съд във Варна назначи допълнителна експертиза по делото за
Коментари Харесай

Назначиха допълнителна експертиза по дело за преместваеми обекти в Морската градина

Административният съд във Варна назначи спомагателна експертиза по делото за слагане на 10 преместваеми обекти, ситуирани на територията на два поземлени парцела в местността Салтанат в Приморски парк. То е формирано по митинг на Районна прокуратура – Варна, с което се желае оповестяване на незначителност на разрешението на основния проектант на Община Варна, с което на 18 януари 2022 година е позволено на „ Овърсайз - Хоризонт “ АД слагането на беседките.

В началото на правосъдното съвещание съдът отхвърли настояването на Виктор Б., в качеството му на физическо лице да се конституира като заинтригувана страна, тъй като същият е отхвърлен от длъжността основен проектант, а ответната страна по делото се дефинира с оглед длъжността, а не с оглед личността на лицето. Поради това, съдът конституира за ответник в процеса арх. Лидия Ц., която краткотрайно извършва длъжността основен проектант на Община Варна.

Съдът рапортува мнението на арх. Лидия Ц., че се отдръпва разрешението за слагане на процесните преместваеми обекти, както и че се отдръпва заповедта на основния проектант от 14 март 2023 година за корекция на явна фактическа неточност в издаденото позволение. Поради несъгласието на представителя на „ Овърсайз - Хоризонт “ АД, съдът одобри, че не може да се извърши съответно отдръпване, респективно делото не може да се приключи, тъй като законът изисква единодушие на всички основни и заинтригувани страни.

Съдът изслуша вещото лице и одобри направената съдебно-техническа експертиза, в която се установи, че двата процесни парцела са в околност Салтанат, Приморски парк; територията на парцелите, според кадастралната карта е с устройство „ публичен парк “. Според Общ устройствен план (Общ организационен план), кадастралната карта и кадастралния указател парцелите попадат в Зона А от Закона за устройство на Черноморската крайбрежие. Вещото лице съобщи, че не е правило замерване на границите на Зона А.

В съдебно-техническата експертиза вещото лице твърди, че Варна не е в категорията „ народен курорт “. Поради възражения на страните, съдът насочи въпрос към министъра на Министерство на регионалното развитие, да отговори дали Варна и по-конкретно двата процесни парцела, се квалифицират като „ народен курорт “.

Съдът назначи и спомагателна съдебно-техническа експертиза с въпроси, свързани с това, дали двата процесни парцела попадат в Зона А, според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като вещото лице да извърши съответните измервания. Съдът разпореди на вещото лице да откри, след осъществяване на относимите инспекции, по кое време са сложени ( от коя година) процесните преместваеми обекти.

Следващото правосъдно съвещание е планувано за 20 юни от 13.30 ч.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР