Административният съд-София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по

...
Административният съд-София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по
Коментари Харесай

Административният съд разпореди демонтажът да паметника да бъде спрян

Административният съд-София град разпореди да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по демонтажа на монумента „ Паметник на Съветската войска “, извършващи се в Княжеската градина, които не се правят в осъществяване на показан административен акт или на закона, оповестиха от АССГ.

Магистратите се произнесоха по настояването на Политическа партия „ Възраждане “.

Като претекстове съдът показва, че не е показан административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, по какъв начин би трябвало да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за предпазване и защита и каква – реставрацията и последващото монтиране на движимостта, кои длъжностни лица следва да упражняват надзор по осъществяване демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не откриват дейностите да се основават на закона или на административен акт, нито да целят опазване и отбрана на движимостта – частна държавна благосъстоятелност. Не откриват и че е налице акт на ръководство на такава, пишат административните съдии.

Разпореждането предстои на неотложно осъществяване от органите на полицията. То обаче може да се апелира в тридневен период от регионалния шеф на София Вяра Тодева.

Същевременно съдът отхвърли настояването на съдружие „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на Съветската войска “ за конституирането му като заинтригувана страна по делото.

По искане на съдружие „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза БГ “ магистратите разпоредиха да бъдат абсолютно прекъснати дейностите, осъществявани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска.

Според съда фактическите дейности по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска “ не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на член 250, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс.

Съдът остави без почитание настояването на съдружие „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на руската войска “, представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР