Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Кмета на Община

...
Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Кмета на Община
Коментари Харесай

Съдът: На територията на КК „Златни пясъци“ има не малък брой незаконни строежи 


Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Кмета на Община Варна против наставление изх.№ ВН-376-00-523/14.06.2023 година на Началника на Регионалната дирекция за народен строителен надзор (РДНСК) гр. Варна, в частта, където е указано на Кмета на Община Варна да предприеме дейности по унищожаване на 12 бр. противозаконни градежи в КК „ Златни пясъци “.

В претекстовете си съдът показва, че в хода на производството жалбоподателят не потвърди, че изброените в жалбата му от № 1 до № 13 обекти /12 на брой/ в реалност са преместваеми. Посочването, единствено че са ситуирани на позиции от утвърдена скица, само че без позволение за слагане и при неразучена структура, не е задоволително, с цел да се опровергае изказванието на ответника, че същите имат характерности на градеж.

По делото не бяха показани доказателства от жалбоподателя, липсват и констатации от инспекциите на негови чиновници, които да потвърждават, че същите тези обекти, във връзка с които се желае частична анулация на обжалвания акт, при тяхното обособяване от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура, биха запазили своята индивидуализация и/или опцията да бъдат употребени на друго място със същото, или с сходно предопределение на това, за което са употребени на мястото, от което са отделени, като слагането им и/или премахването им не променя трайно субстанцията, или метода на прилагане на земята, както и на обекта, върху който се слагат или от който се отделят.

Дори противоположното, се споделя в акта на съда, множеството противозаконни процесни градежи удостоверяват изказванието на РДНСК, че на територията на КК „ Златни пясъци “ има не дребен брой противозаконни градежи, които би трябвало да бъдат отстранени от Кмета на Община Варна, посредством съответните оправомощени длъжностни лица. Съдът сочи, че жалбоподателят не показа безапелационни доказателства тъкмо за тези обекти, изброени в наложителното наставление с номерацията, повторена и в жалбата, че са преместваеми.

В претекстовете си съдът добавя, че жалбоподателят не показа и доказателства за предприемане на деяние за унищожаване на откритите от неговите чиновници противозаконни градежи, тъй като показаните констативни протоколи не съдържат данни, които да потвърждават, че са били изпратени на РДНСК – Варна в инструкции период, с цел да се одобри за изпълнено предписанието на ответника. Съдът прави извод, че жалбата на Кмета на Община Варна, с която се желае анулация на предписанието в частта на процесните 12 бр. обекти, е неоснователна и недоказана, и като такава следва да бъде отхвърлена.

Решението може да бъде обжалвано с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР