Adidas отчете огромни загуби за четвъртото тримесечие и намали дивидента

...
Adidas отчете огромни загуби за четвъртото тримесечие и намали дивидента
Коментари Харесай

Adidas очаква първата си година на загуба от три десетилетия

Adidas регистрира големи загуби за четвъртото тримесечие и понижи дивидента си след скъпо струващото преустановяване на партньорството с марката Yeezy на Кание Уест през октомври.    Германският колос за спортни дрехи, оповестява CNBC, регистрира оперативна загуба за четвъртото тримесечие в размер на 724 млн. евро и чиста загуба от продължаващи действия от 482 млн. евро. На годишното си общо заседание на 11 май компанията ще предложи дял от 70 евроцента на акция, което е доста по-малко от 3,30 евро на акция за 2021 г.    Валутно-неутралните доходи са намалели с 1% през четвъртото тримесечие вследствие на прекратяването на партньорството на компанията с Yeezy и ще понижават с висок едноцифрен ритъм и през 2023 година, показват от компанията, представени от медията.    Adidas предвижда целогодишна оперативна загуба от 700 млн. евро за 2023 година, което ще бъде първата такава от 31 години насам. Оценката включва удар от 500 млн. евро при евентуално отписване на инвентара на Yeezy и 200 млн. евро за " еднократни разноски ".   

Компанията приключи извънредно доходоносното си партньорство с рапъра и фешън дизайнер Кание Уест, който е и лице на Yeezy - през октомври, откакто той направи серия от антисемитски мнения. Преди това компанията разгласи, че в случай че не успее да трансферира големите си остатъчни ресурси от непродадени обувки от марката на рапъра, това ще нанесе сериозен удар върху приходите, напомня CNBC и прибавя: 
“От Adidas изясняват, че главната им оперативна облага ще бъде към равнището на доходност, което отразява загубата на 1,2 милиарда евро от евентуални продажби от непродадените ресурси на Yeezy ”.    Новият основен изпълнителен шеф на немския бранд Бьорн Гюлден, който пое поста от Каспер Рьорстед при започване на годината, на собствен ред показва, че 2023 година ще бъде " преходна година ", защото компанията се стреми да понижи запасите си, както и отстъпките, с цел да се върне към прогресивен тренд през 2024 г.    " Разполагаме с всички съставки, с цел да бъдем сполучливи, само че би трябвало да върнем фокуса си върху нашите съществени неща - продукта, потребителите, сътрудниците на дребно и спортистите ", споделя Гюлден. " Мотивираните хора и мощната просвета на Adidas са най-важните фактори, с цел да изградим още веднъж неповторим бизнес модел "       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР