Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен

...
Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен
Коментари Харесай

Аделина, която се пребори с рака: Президентът трябва да наложи вето на забраната за нови лекарства

Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен етап, прикани президентът да наложи несъгласие на мораториума за нови медикаменти.

С изключение на генеричните лекарства, от следващата година ще важи цялостна възбрана за финансиране на нови. Подобна последна мярка, която залегна в признатия дефинитивно бюджет на НЗОК за следващата година, се случва за първи път в България.

„ Силно се надявам, че гласувалите този смут не са видели и прочели какво тъкмо са дали своят вот. Не може да сме първите в Европа, които одобряваме подобен закон, и да не се намерения какво одобряваме. Силно се надявам, че те не са осведомени и не са разбрали ”, сподели Аделина Банакиева в предаването „ Тази събота ” по bTV.

По думите ѝ в закона няма конкретика, не е разказано кои тъкмо болести няма да получат лекуване.



Според нея да приказваш, чe ще лекуваш с най-новите генерици, е оксиморон. Няма по какъв начин с генерични заместители да получаваме най-новото, безапелационна беше Банакиева.

„ Скочих, като прочетох изявлението на шефа на Здравната каса, че те имат потребност да отдъхнат от нас. И аз нуждая се да си отдъхна. Въобще не желая да разреша на Здравната каса да си отдъхне от нас ”, добави тя./ Бтв

 

„ Това касае всички. Никой няма гаранция, че на следващия ден детето му няма да получи диабет или епилепсия. И ти да нямаш терапия за детето си и да ти кажат: Ето ти този генерик. Ама той не работи ”, съобщи още Банакиева.

„ Българските пациенти са се трансформирали в трафиканти. Внасят се медикаменти от Куба, Испания, Гърция. Това вместо да го превъзмогване, ние го узаконяваме ”, акцентира тя.

На 9 декември във връзка възбраната ще се организира митинг пред Народното събрание. Ако и това не докара до несъгласие и в случай че текстът не бъде прегласуван, Банакиева се закани да стартира гладна стачка.  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР