Адам Смит, Джон Мейнард Кейнс и Милтън Фрридман са оставили

...
Адам Смит, Джон Мейнард Кейнс и Милтън Фрридман са оставили
Коментари Харесай

По 5 ценни мисли от трима велики икономисти

Адам Смит, Джон Мейнард Кейнс и Милтън Фрридман са оставили голяма диря в основаването, развиването и практическото използване на икономическата просвета. Възхвалявани от едни, хулени и непризнавани от други, техните хрумвания - изучавани и през днешния ден, несъмнено оказват въздействие върху нашето държание и усещане за света.

Предлагаме ви известни и скъпи мисли на тези трима от най-великите икономисти в човешката история. Те освен могат да обогатят вашите знания, на и да ви вдъхновят във вашите инициативи, да ви накарат да се замислите за верните подходи и цели в живота.
 Снимка 652593
Източник:

Адам Смит (1723 - 1790)

Шотландски икономист и мъдрец, с право считан с право за осноположник на актуалната икономическата просвета. През 1776 година той написва значим труд " Изследване на природата и аргументите за благосъстоянието на народите ", в който обрисува основите на икономическата просвета, разказва преимуществата на разделянето на труда, понятията за заплати и облаги, природата на образуването на капитала и неговото струпване и формулира концепцията за производителния труд като източник на благосъстоянието на нациите.

1. Никое общество без подозрение не може да просперира и да бъде щастливо, в случай че по-голямата част от неговите членове са небогати и нещастни. И също така простата правдивост изисква хората, които хранят, обличат и строят домове за целия народ, да получават подобен дял от продуктите на личния си труд, че самите те да могат да имат сносна храна, облекло и жилище.

2. Всички благосъстояния на света в началото са били закупени не със злато или сребро, а с труд.

3. Голямата загадка на образованието е да насочиш суетата към верните цели.

4. Единствените две неща, които не можете да избегнете, са гибелта и налозите.

5. Единственият добър бюджет е уравновесен бюджет.
 Снимка 652594
Източник:

Джон Мейнард Кейнс (1883 - 1946)

Английски икономист, създател на кейнсианската икономическа школа. През 1936 година той написва известната работа " Общата доктрина на заетостта, лихвата и парите ", в която обрисува главната система и терминология на актуалната макроикономика.

1. С течение на времето ставам все по-убеден, че най-хубавият метод за вложение е да инвестирате прилична сума пари в предприятия, за които някой знае нещо и на които някой не има вяра доста в вярното ръководство.

2. Най-трудното нещо на този свят не е да убедиш хората да одобряват нови хрумвания, а да ги накараш да не помнят старите.

3. Пазарът може да остане несъизмерим по-дълго, в сравнение с вие можете да останете платежоспособни.

4. Ако селското стопанство беше проведено като фондова борса, един фермер би продал фермата си заран, когато вали, единствено с цел да я купи назад следобяд, когато слънцето изгрее.

5. Търсенето основава предложение.
 Снимка 652595
Източник:

Милтън Фридман (1912 - 2006)

Американски икономист, макроикономист, притежател на Нобелова за стопанска система (1976), има забележителен принос в развиването на икономическата доктрина на монетаризма. Автор на книгите " Капитализъм и независимост ", " Теория на функционалността на потреблението ", " Изследвания в региона на количествената доктрина на парите " и други

1. Има четири метода, по които можете да харчите парите си. Можете да харчите личните си пари за себе си. Когато вършиме това, вие в действителност внимавате какво вършиме и се пробвате да получите най-хубавото за парите си. След това можете да похарчите личните си пари за някой различен. Например, закупувам подарък за някого. В случая не внимавам доста за наличието на подаръка, само че доста внимавам за цената. След това мога да разходвам парите на някой различен за себе си. И в случай че разходвам парите на други хора за себе си, тогава несъмнено ще вечерям добре! И най-после, мога да разходвам парите на някой различен за някой различен. И в случай че разходвам парите на някой различен за някой различен, в действителност не ме интересува цената или какво получавам за тези пари. Ето по какъв начин държавното управление харчи пари. А това е към 40% от националния ни приход.

2. Това, което принадлежи на всички, не принадлежи на никого.

3. Няма такова нещо като безвъзмезден обяд (Книга " Няма такова нещо като безвъзмезден обяд ", 1975 г.).

4. Най-важният централен факт на свободния пазар е, че обменът не се прави, в случай че и двете страни не се възползват.

5. Никой не харчи парите на другите толкоз деликатно, както харчи своите. Никой не употребява ресурсите на други хора по този начин деликатно, както употребява личните си. Така че, в случай че желаете успеваемост, в случай че желаете знанието да се употребява вярно, би трябвало да го извършите посредством частна благосъстоятелност.

Вярваме, че, препоръчаните ви определени цитати, най-добре характеризиращи концепциите тези великани в икономическата просвета са ви допаднали и предиздвикали да се замислите за значимите неща. И макар обстоятелството, че са живели и творили преди доста години, тяхното научно завещание продължава да живее и да се ползва до ден сегашен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР