Абсурдни обяснения за раздаваните на тъмно милиарди от АПИ и

...
Абсурдни обяснения за раздаваните на тъмно милиарди от АПИ и
Коментари Харесай

Отстраненият Иван Досев: АПИ не може да се обвинява за нищо

Абсурдни пояснения за раздаваните на мрачно милиарди от АПИ и държавното сдружение „ Автомагистрали “ даде пред bTV отстраненият член на управителния съвет на АПИ инж. Иван Досев. Досев оправда дейностите на организацията с давани от Министерство на регионалното развитие позволения за всяко заплащане и на фона на жалък репортаж за положението на съответна автомагистрала – „ Тракия “, укори българите, че си показват строителните действия като безконечни. Както „ Сега “ писа, цялото управление на АПИ бе заменено през вчерашния ден от новия длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова с армугента, че са разрешавали предплатени заплащания за действия без действителна планова подготвеност.

„ Тази причина въобще не е коментирана с нас, в заповедта се акцентира, че ни отстраняват по преценка на министъра. В това няма никакъв проблем, министърът желае нов екип, назначава го “, изясни Досев. Той предизвести, че не може да приказва в елементи за задатъците, тъй като ангажимента с малкия екран за тематика на изявлението била друга, само че въпреки всичко съумя да се сети, че министерството евентуално има поради контракта за подсилване на 74 свлачища на оща стойност от близо 500 млн. лева с държавната компания „ Автомагистрали “. По време на чуванията в комисията по проверката се разбра, че по този контракт да платени задатъци за над 200 млн. лева, а има единствено два от 74 обекта имат издадено позволение за градеж. Към декември, 2020 година дадените задатъци по информация на „ Сега “ бяха 143 млн. лева без Данък добавена стойност.

„ Догововрите за подсилване на свлачищата са за инженеринг, включват планиране и строителство. Нормално е след задатъка да стартират дейностите. Част от тях отиват за строителство, част от тях – за планиране “, разяснява Досев. Според него даването на задатъци било способ, който допринася да се извършат в рационални периоди всички подготвителни действия за строителство. Това пояснение е доста необичайно на фона на големия размер от работа, която стои несвършена и все още. Договорът за подсилване на свлачищата е от декември, 2018 година. В същото време по него са платени големи суми, надхвърлящи естествените дялове за предплатено финансиране, разясняват специалисти.

Според Досев по този начин или другояче за задатъците не може да се упреква АПИ, тъй като парите се получавали целево от Министерство на регионалното развитие. „ Парите стоят в една кметка на Министерство на регионалното развитие и се отпускат по поръчка на организацията с позволение на министерство “, разяснява той. Той изрази неразбиране накъде се отива с изказванията за нещо неправилно, подобен коментар направи и за всеобщото превъзлагане на активност от контрагента на АПИ – държавната компания „ Автомагистрали “. „ Автомагистрали “ извършват два контракта за Автомагистрала „ Хемус “ на стойност близо 3 милиарда лева, като превъзлагат голяма част от активността натъмно без процедури по Закон за обществените поръчки на външни реализатори. " За нас реализатор по тези контракти е АПИ, в случай че се превъзлага активност, въпросът не е към нас ", смята Досев. Той не изясни за какво АПИ е толкоз незаинтересована по тематиката, в случай че става въпрос за милиарди и организацията се явява възложител по тези контракти.

КАЧЕСТВО

Досев се опита да каже на черното бяло и във връзка разработка на bTV за качеството на приключения през 2012 година сектор от Автомагистрала „ Тракия “ в правата от Стара Загора до Карнобат. На фона на съответни цитати от отчети за позволени огромни нарушавания при строителството на автомагистралата Досев изчете негова информация от инспекции, които посочили, че всичко е наред. Според него било международна процедура автомагистралите да минават през профилактичен ремонт след 7-8 години. „ За българина всяко нещо би трябвало да е постоянно, само че не е по този начин “, смята Досев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР