Абсурдът е, че протоколите от анализите са собственост на ВиК

...
Абсурдът е, че протоколите от анализите са собственост на ВиК
Коментари Харесай

РЗИ отказва да публикува информация за водата в Брестовица

Абсурдът е, че протоколите от анализите са благосъстоятелност на ВиК и данните не могат да бъдат оповестявани без единодушието на водния оператор

РЗИ спря да разгласява данни за наличието на манган във водата на Брестовица, което възмути локалните хора и накара Гражданско съдружие " Живот за Брестовица " да изиска данни със заявление за достъп до социална информация. В края на май обаче от РЗИ дават отговор документално, че желаните документи съдържат информация, която се отнася до трети лица, и е належащо тяхното единодушие за даването й. От писмото излиза наяве още, че е изпратено питане до третите лица за даване на документално единодушие за достъп до информацията, отнасяща се до тях.

Пред " Марица " от РЗИ обясниха, че въпросното трето лице е ВиК - Пловдив и без тяхно единодушие данни от протоколите не могат да се оповестяват. Това разгневи жителите на Брестовица и те дефинираха като парадокс институция като РЗИ, която би трябвало да се грижи за здравето на хората и да ги осведоми в точния момент, да не може да даде информация по един от най-наболелите проблеми в региона -

продължава ли водата на Брестовица да е с наднормено наличие на манган.

Когато има закон, няма парадокс, разяснява доктор Цвета Иванова от Дирекция " Обществено здраве " в РЗИ - Пловдив. Най-вероятно юристите на РЗИ са дали отговор на запитването. Те се занимават със Закона за достъп до информация, те по този начин са решили. Протоколите от водата са благосъстоятелност на ВиК оператора и по тази причина се желае неговото позволение за оповестяване на данните, изясни доктор Иванова. Предполагам, че юристите в този момент ще изискат позволение от ВиК и ако получим такова, ще изпратим данните на хората. От РЗИ обясниха още, че данните са оповестени на уеб страницата на инспекцията и не схващат за какво жителите на Брестовица са поискали това със заявление за достъп до социална информация.

Проверка на " Марица " обаче откри, че данни какво е наличието на манган във водата на Брестовица няма в уеб страницата. В " Мониторинг на водите " има оповестена информация за взети проби, само че не излиза наяве от кое обитаемо място, нито какво е намерено в тях.

Това потвърдиха и от Брестовица. От там изясняват, че от институциите получавали единствено устни пояснения да не се тормозят, че пробите са положителни. Но тогава

за какво водоноските стоят още в Брестовица,

попитаха хората от сдружението и обясниха, че качеството на водата им в чешмите с нищо не се е трансформирало.

Опитът на кметицата на Кадиево Лиляна Петрова да се добере до данни за водата в селото й също удари на камък, макар че платила 16 лева, с цел да получи документално резултатите, научи " Марица ". От лабораторията на РЗИ отказали да й ги дават, откакто взели проби от чешмяна вода от няколко къщи в селото по гледище на локалните. Малко откакто внесла парите, от РЗИ даже повикали кметицата на Кадиево да й ги върнат с обяснението, че не могат да <210> дават желаната информация документално.

" Получих единствено устно увещание от служителка на РЗИ, че водата е чиста ", спомня си кметицата на Кадиево. Жителите на селото също са обезпокоени какво пият, защото техните кладенци се намират единствено на 50-100 метра от тези на Брестовица.

ВиК: Нямаме терзания за качеството на водата

" ВиК - Пловдив е предоставило по Закона за достъп до социална информация всякаква информация към всички институции и лица, само че не мога да разясня пълномощията на районните здравни инспекции. И все още нямаме терзания за качеството на питейната вода от самите кладенци ", разяснява пред " Марица " шефът на ВиК - Пловдив Спартак Николов. Той изясни, че до този миг, след въвеждане в употреба на трите дублиращи кладенци и тампониране на старите, няма проби, които да будят каквито и да е терзания. С ясното конкретизиране обаче, че при повреди вследствие на оманганяването, то е оставило трайни отлагания във водопреносната мрежа и при повреди това оманганяване трансформира цвета на водата. Затова и ВиК - Пловдив е провела процедура, има определен реализатор и инвеститорски надзор за цялостна замяна на водопроводната система на Брестовица. От водното сдружение са кандидатствали с този план пред Български ВиК холдинг и е утвърден от управителния съвет, като се чака решение от надзорния съвет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР