Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът - с

...
Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът - с
Коментари Харесай

Борисов: Лекари, сестри, лаборатнти, санитари и др. ще получат по 1000 лева допълнително


„ Абсолютно съм взаимен с това, което сподели президентът - с неговите заключения и с неговите изводи за единството “. С тези думи стартира изказването си министър председателят Бойко Борисов след разговорите с президента Румен Радев за обстановката с разпространяването на Covid-19, представен от БНР. В срещата взе присъединяване и ръководителят на Националния действен щаб за ковид ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Борисов разгласи незабавни ограничения за отбрана на здравните служащи и за обществена отбрана:

„ Най-спешното сега е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите - всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме и през днешния ден или на следващия ден ще го обявим, е по 1000 лв. за здравно лице, няма да ги разделяме на доктори, лаборанти, санитари, за всички, които са на първа линия и работят с ковид. Всички те ще получават по 1000 лв. на месец в допълнение заплащане “.

Премиерът разяснява и напъните на промишлеността, която създава маски и защитни дрехи, като посочи, че недостигът ще бъде обезщетен:

„ От запаса на армията са над 70 хиляди, имаме и още към 100 хиляди, правят прелестна работа, тъй че и в тази сфера ще наваксаме още в идващите дни “.

Мерките за подкрепяне да бъдат премислени деликатно, прикани министър председателят:

„ Защо би трябвало да сме внимателни към идващите ограничения? Не, че не съм склонен с президента - тъкмо противоположното, че обществено слабите би трябвало да бъдат подпомагани, също и бизнеса - дребният, междинният, който е затворен сега, би трябвало да бъде подпомаган “.

Борисов акцентира, че много деликатно би трябвало да се наблюдават запасите на страната, защото:

„ На първо място би трябвало да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които реализират сега със своята активност реда и сигурността и здравето… Паралелно с това през Социалния фонд, срещнах и президента, има нарастване на прага на държавната помощ (на равнище Европейски Съюз - бел. ред.), тъй че през Социалния фонд всички, които излизат в болнични или банкрутират като компании, през Социалния фонд да бъдат предпазени “.

„ От рецесия не се излиза по-богат “, акцентира Борисов.

„ От сходна рецесия вредите, които се нанасят на стопанската система, на популацията са в целия свят – и както виждате, нито една страна сега не е предложила съответна мярка. Това е заради повода, че докторите не могат да кажат за какъв брой време ще се справим… И по тази причина всеки лев го пресмятаме за дълъг интервал от време, с цел да можем фактически да защитим държавата… Държавата, нейното действие, идва от налозите. В стопанската система, когато не се заплащат налози, по-късно няма по какъв начин да се заплащат заплати и пенсии - двете неща са доста свързани “.

Бойко Борисов акцентира, че всички институции са единни:

„ Ако има несъгласия - оставям ги обратно, до момента в който трае рецесията, с цел да може народът да усети и консолидацията на всички институции. Завчера Народното събрание, през днешния ден президентството. Да се активизираме да излезем от рецесията “.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР