Абсолютна давност за срок от 10 години са се разбрали

...
Абсолютна давност за срок от 10 години са се разбрали
Коментари Харесай

Давността за дълговете ще е 10 години

" Абсолютна отминалост " за период от 10 години са се разбрали да вкарат ръководещите от ГЕРБ и НФСБ с общ законопроект за смяна на Закона за отговорностите и договорите. В момента законодателството в страната разрешава периодите да се възобновяват за 5 години всякога, когато  вземането е открито със правосъдно решение.

Така ръководещите пробват да реализират компромисно решение – от една страна България не e транспонирала европейската инструкция за персоналния банкрут, от друга – няма съгласие в ръководещата коалиция за законопроекта в тази посока, квалифициран и показан от НФСБ неотдавна.

В законопроекта се показва, че " с приключването на десетгодишната отминалост, се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането ѝ, с изключение на в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено ".

В претекстовете към импортираните в Народното събрание ремонти се показва, че по този начин ще изчезне въпросът с " безконечния дебитор ". Посочва се, че в този момент се водят производства 10, 15 и повече години, като от самото начало на длъжника се начисляват лихви. Също по този начин в законодателството е посочено, че задълженията се наследяват и след гибелта на длъжника.

Промените в Закона би трябвало да стартира да работи шест месеца след обнародването му в Държавен вестник. В показаната оценка на въздействието му липсват съответни разбори и калкулации за въздействието му, като са посочени общи оценки, взети от претекстовете нагоре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР