аботна група на енергийния регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването

...
аботна група на енергийния регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването
Коментари Харесай

КЕВР започва извънредна проверка на "Топлофикация София"

аботна група на енергийния регулатор стартира изключителна инспекция за ценообразуването на сметките на "Топлофикация София " за ноември т.г. Заповед за това е издал ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов във връзка медийни изявления за повишени сметки на консуматори на "Топлофикация София ", оповестиха от регулатора.

В случай, че в хода на идната изключителна инспекция бъдат установени нарушавания от страна на топлофикационното сдружение, КЕВР ще предприеме плануваните в закона административно-наказателни ограничения.

Омбудсманът Диана Ковачева през днешния ден също изиска инспекция на "Топлофикация София " ЕАД поради огромния брой тъжби и сигнали, които единствено за два дни са постъпили в институцията от жители, протестиращи против високите сметки за парно за ноември.

В мнението си омбудсманът е безапелационна, че е неприемливо такова фрапантното повишение на разноските на семействата за отопление и топла вода и то в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и спад на приходите на заетите в редица браншове.

В сряда "Топлофикация София " разгласи, че междинното нарастване е с 29% 100 по отношение на същия месец за предходната година. Според омбудсмана мощно нарасналите сметки за ноември 2020 година са следващото доказателство за нуждата от незабавно понижаване на цените на топлинната сила още от 1 януари 2021 година за всички битови клиенти на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ.

"Обръщам внимание, че фрапантното нарастване на ноемврийските сметки включва повишени цени на природния газ в цените на топлинната сила. При действителна цена на газа за месеца - 28,21 лева./мВтч, в сметките от "Топлофикация София " ЕАД горивото е начислено и се заплаща от жителите по 30,04 лева./мВтч ", акцентира доцент Ковачева. Аргументът на омбудсмана е, че на процедура цената на природния газ е по-ниска от това, което потребителите на услугата ще би трябвало да заплатят и по тази причина упорства тя да бъде съобразена с действителностите.

В писмото си до ръководителя на регулатора инж. Иван Иванов доцент Ковачева показва още, че надплащането е за цялото второ полугодие на 2020 година, а освен за ноември. "Към днешна дата тези средства без подозрение съставляват надвзет доход за "Топлофикация София " ЕАД, изваден от джоба на жителите. Очаквам да определите размера на този надвзет доход и да ме информирате по какъв метод и по кое време надплатените средства ще бъдат възобновени на крайните клиенти ", безапелационна е доцент Ковачева.

Тя упорства и за незабавно преразглеждане на променената напролет на тази година Наредба номер 5 за контролиране на цените на топлинната сила за оптималното им приближаване до действителностите разноски на топлофикационните сдружения.

"Разпоредбата на член 22, алинея 1 от Наредбата лимитира опциите за изменение на цените до веднъж на 6 месеца по време на регулаторния/ценовия интервал. ", написа омбудсманът. Според нея е значимо да се подхващат дейности 6-месечечният период да се понижи на най-малко 3-месечен период - интервал, който се е ползвал преди тазгодишните промени в Наредбата и е потвърдено работещ при сегашната система за дялово систематизиране с едногодишно отчитане на уредите.

В голям брой тъжби до омбудсмана през последните месеци битови клиенти на "Топлофикация София " ЕАД алармират за повишение на характерния разход на сила за затопляне на 1 куб. м топла вода, както и за повишаване на каузи на силата, отдадена от сградната апаратура, показва още омбудсманът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР