Абдикира ли държавата от трансплантациите - какво мислят самите трансплантирани?

...
Абдикира ли държавата от трансплантациите - какво мислят самите трансплантирани?
Коментари Харесай

Наградите Web Report 2023: Да се обединим във време на разделение

Абдикира ли страната от трансплантациите - какво мислят самите трансплантирани? Докъде стигат опциите на изкуствения разсъдък и може ли той да нарисува 10 типичен стиха? Каква е десетгодишната мрежа от връзки за милиони в търговете на София и какво е общото сред Видин и Кипър?

Това са част от тематиките на журналистическите материали, наградени от конкурса  на Dir.bg. Тази година събитието се организира в границите на конференцията 25 ONLINE, с която най-големият български интернет портал чества четвърт век.

Шестото издание на състезанието за чиста публицистика отличи 13 публицисти, които развълнуваха обществото със забележителните си репортажи през последната година. Те бяха номинирани и определени измежду 185 участници, кандидатствали с над 400 материала.

Победителите бяха оповестени на специфична гала в  " Рейнбоу плаза " в наличието на водещи имена в журналистическата колегия, литературата, образованието, изкуството и спорта.

Снимка: Петър Йорданов

" Този рекорден интерес е огромен комплимент за самодейността на Dir.bg да сплоти във време на разделяне конкурентни медии за идеята чиста публицистика. Разбира се, най-важните в този конкурс са участниците ", каза оперативният шеф на Dir.bg Иван Брайков.

Оперативният шеф на Dir.bg Иван Брайков
Снимка: Петър Йорданов

Директорът на Софийската филхармония и някогашен длъжностен министър на културата маестро Найден Тодоров, двукратният международен първенец и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев, писателката Гергана Турийска, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, журналистът, радиоводещ и меломан Васил Върбанов, както и медийният специалист и учител в СУ проф. доктор Ефрем Ефремов, бяха единствено част от почетните посетители на събитието.

Авторитетното жури имаше нелеката задача да отличи спечелилите в шест съществени категории - " Общество ", " Истински истории ", " Икономика ", " Технологии и нововъведения ", " Култура и изкуство " и " Спорт ". Специални награди бяха присъдени и за най-хубавите в категории " Гореща точка ", " Фоторепортаж ", " Видеорепортаж ", " Подкаст ", " Журналистическо майсторство " и " Зелено перо ". Отличен беше и " Млад създател ".

" Доста мощен конкурс беше тази година и имаше огромна конкуренция с доста добре изпипани и показани материали ", разяснява журналистката от Българска национална телевизия Евгения Атанасова, която бе част от авторитетното жури.

Евгения Атанасова бе част от журито
Снимка: Петър Йорданов

След оспорвана борба в категория " Общество " премията сграбчи Мариета Николаева от Нова телевизия за материала си " Наркодеца ". 

" Това е оценката на експерти и престижи. И приказваме за чиста публицистика, би трябвало да я пазим чиста, водени от морала и професионализма. Благодаря на екипа, с който направихме кино лентата " Наркодеца ", тъй като казусът в действителност е доста сериозен ", съобщи Николаева.

Мариета Николаева бе отличена за репортажа си " Наркодеца "
Снимка: Петър Йорданов

Духовитият маестро Найден Тодоров, длъжностен министър на културата и шеф на Софийската филхармония, пък връчи премията на Георги Караманев в категорията " Култура и изкуство " за обявата му " Понякога ще пристигам... " Как ИИ нарисува 10 типичен стиха? " за илюстрациите, сътворени от изкуствен интелект по творбите на Ботев, Дебелянов, Борис Христов и Георги Господинов.

" Дойде моментът да издам една дребна загадка - от 20 година на компютъра си имам два отворени браузъра. На единия е отворена търсачката на Гугъл, а на другия е първата страница на Dir.bg. Още от праисторическата епоха, когато нямаше Facebook, хората на изкуството и културата търсеха къде да разясняват какво се случва. И бяха намерили своето място във форумите на Dir.bg. Една медия, за която самият аз съм доста благополучен и признателен, че я има. Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Dir. Всичко върви в посока - цифровизация. Това значи, че и аз мога да бъда публицист. Но разликата сред мен и публицистите е, че ние пишем нашата позиция, а вие - обстоятелствата. За което ви благодаря. Без истината и обстоятелствата, отстранени от гледните им точки, нашето общество няма да успее да просъществува. Но с помощта на всички публицисти, ние ще продължим напред ", съобщи маестро Тодоров.

Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Dir, съобщи маестро Тодоров
Снимка: Петър Йорданов

Двукратният международен първенец и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев пък се качи на сцената в " Рейнбоу плаза ", с цел да отличи спечелилия в " Спорт " . Това е Станимира Атанасова от bTV, която описа разтърсващата история на състезателя от националния тим по баскетбол за хора в инвалидни колички Персиян Еленков в материала си " Другите първенци: Писмо до ТЕБ ".

" Конкурсът е тласък за всички нас да търсим историите, които са на всички места към нас. Това беше историята на Персиан Еленков, който е тук в залата. Историята на едно момче, което 5 години и 36 дни по-късно откри своя избавител. Радвам се, че неговата история е докоснала сърцето ви, както и моето. Трябва повече такива истории да бъдат разказвани. Благодаря на екипа ми ", показа Атанасова.

Йордан Йовчев връчи оценката в категория " Спорт "
Снимка: Петър Йорданов

Писателката Гери Турийска разгласи призовото място в една от най-оспорваните категории - " Истински истории ".  Истинската история , която завоюва най-вече точки от журито е " Песента на спасението ": Баща и щерка, прегърнати 105 часа под руините " на Гергана Венкова от bTV. История за силата на бащината обич на Джем от Антакия, който бе покрит дружно с дребното си момиченце Танем под руините на къщата им в Антакия след мощния трус през февруари.

" Няма по-добър публицист от живота. Историите, които той основава, са отвън всякакво въображение. Но има разказвачи на истории, които съумяват да стигнат до душите и сърцата ни, да влязат в нашия дом и свят и да ни припомнят кое в действителност е значимо. Като да държиш ръката на детето си и да не губиш вяра ", сподели Турийска.

Писателката Гери Турийска връчи премията на Гергана Венкова от bTV
Снимка: Dir.bg

" Истинската история е, че този репортаж не е мой. Той е артикул на групов труд, моя беше концепцията, мой беше текстът. Но всичко в основата беше артикул на труда на целия екип на bTV, който ме изпрати в Турция след земетресенията. Изключителна история, която аз самата не чаках. Но тя сподели, че най-важното е да си в прегръдката с най-близките ", съобщи журналистът.

Журито даде и специфичен приз " Журналистическо майсторство ". С него беше отличена журналистът на Българска национална телевизия Богдана Лазарова за следствието си " Колцентровете и съдбовните последици за българските младежи, които работят в тях ", с което разкри схемата за машинация в част от колцентровете за финансово вложение, основани от години в България, които се оказват откровени финансови пирамиди. Тя бе наградена от журналистката Евгения Атанасова.

Богдана Лазарова бе отличена за журналистическо майсторство
Снимка: Петър Йорданов

" Конкурсът на Дир сподели, че в България има една доста сериозна, качествена и забавна публицистика. За мен това е доста първокласно жури, тъй като се състои от сътрудници, а те са най-строгите съдници. Оказа се, че колцентровете са финансови пирамиди. За страдание казусът не е завършил и арестите не престават. Трябва да предпазим децата на българи от това нещо. Изкушена съм да благодаря на операторите и режисьора и монтажиста. Това е групов труд ", показа Богдана Лазарова.

А ето и цялостният лист на спечелилите в Web Report 2023:

Общество:

Мариета Николаева, NOVA: Наркодеца

Икономика:

Анина Сантова, Capital: Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър

Култура и изкуство:

Георги Караманев, " Дигитални истории ": " Понякога ще пристигам... " Как ИИ нарисува 10 типичен стиха?

Технологии и нововъведения:

Росен Цветков, bTV: 5G - оттатък митовете

Истински истории:

Гергана Венкова, bTV: " Песента на спасението ": Баща и щерка, прегърнати 105 часа под руините

Спорт:

Станимира Атанасова, bTV: Другите първенци: Писмо до ТЕБ

Гореща точка:

Бесте Сабри и Иван Георгиев, bTV: bTV репортерите, отдадени на земетресението в Турция

Награда на журито за журналистическо майсторство:

Богдана Лазарова, Българска национална телевизия: Колцентровете и съдбовните последици за българските младежи, които работят в тях

Фоторепортаж:

Любомир Асенов, LAP: 24 Часа на Нюрбургринг

Видеорепортаж:

Александър Марков, Българска национална телевизия: Войната в Украйна: Няколко истории по-късно

Подкаст:

Гергана Хрисчева, БНР: Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!

Млад създател:

Росен Разпопов, Scoolmedia: Борбата за паметниците на културата с мирис на тютюн

Партньорите на Web Report 2023

се провежда с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " БулФото " .

Проектът се осъществя с поддръжката на: ,, , ,, ,,,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР