Абаята е дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки. Камисът

...
Абаята е дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки. Камисът
Коментари Харесай

Франция забрани в училищата да се носят религиозните мюсюлмански облекла абая и камис

Абаята е дълго було, обичайно носено от някои мюсюлманки. Камисът е съответната дреха за мъже.

Мярката, оповестена при започване на образователната година, беше разпоредена от министъра на образованието Габриел Атал. Тя се основава на отдавнашната възбрана на забележими религиозни знаци в учебните заведения във Франция в границите на напъните за поощряване на секуларизма.

Атал съобщи, че редица нарушавания на светските правила са се нараснали през последните месеци, постоянно свързани с носенето на абая.

Забраната беше предшествана от оживени диспути във Франция за това дали абаята е набожен знак или нормално облекло.

" Религиозните знаци нямат място в учебно заведение ", сподели френският президент Еманюел Макрон предходната седмица. Той добави, че шефовете на учебно заведение не би трябвало да бъдат поставяни в мъчно състояние, като им се постанова да вземат решение сами.

Асоциация за отбрана на правата на мюсюлманите към този момент внесе тъжба в Държавния съвет - висшия административен съд на страната.

Смята се, че сред 3,5 и 6 милиона от общо 67 млн. поданици на Франция са мюсюлмани.

Публичното демонстриране на знаци, възприемани като религиозни, неведнъж провокира разногласия в обществото, изключително когато става въпрос за исляма.

През 1994 година беше признат закон, с който в учебните заведения бяха разрешени единствено дискретни религиозни знаци. Десет години по-късно носенето на забрадки беше изцяло неразрешено в учебните заведения, дружно с кипата (еврейска мъжка шапка) и огромните кръстове.

През 2010 година беше наложена възбрана за цялостното забулване на лицето на публични места.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР