Аамериканският бизнес поема по-голямата част от тежестта, свързана с увеличените

...
Аамериканският бизнес поема по-голямата част от тежестта, свързана с увеличените
Коментари Харесай

Американският бизнес е големият губещ от търговската война между Вашингтон и Пекин

Аамериканският бизнес поема по-голямата част от тежестта, обвързвана с увеличените разноски поради митата, наложени в разгара на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин. Това се споделя в нов отчет на Moody’s, представен от Си Ен Би Си.

Според рейтинговата организация американските вносители са поели повече от 90% от спомагателните разноски, произлизащи от 20-процентовите мита върху китайските артикули.

Това значи, че американските вносители заплащат с към 18,5% повече за китайските артикули, върху които има 20-процентов данък, до момента в който китайските експортьори печелят с 1,5% по-малко за същия артикул.

„ По-голямата част от разноските по тези мита бе трансферирана върху американските вносители. Ако цените останат в действие, натискът върху търговците на дребно в Съединени американски щати евентуално ще се усили, което ще докара до растеж на потребителските цени “, означават от организацията.

По-високите мита бяха влязоха в действие по време на мандата на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Повечето от тези цени не престават да са в действие и през днешния ден, като те засягат над половината от всички търговски потоци сред Съединени американски щати и Китай, показват от Moody’s.

Американските вносители обаче не са единствените, наранени тежко от нарасналите мита.

Според отчета на организацията американските експортьори също изпитват усложнения поради ответните цени, наложени от Китай. Това се дължи на обстоятелството, че китайските цени са ориентирани главно към артикули от Съединени американски щати, които могат да бъдат импортирани и от други места, като да вземем за пример селскостопански артикули.

Редица икономисти са на позицията, че митата на Тръмп против китайския импорт вредят на американската стопанска система,  като в същото време с това не слагат нужния напън върху Пекин за преустановяване на нелоялните търговски практики.

Президентът Джо Байдън съобщи, че не е склонен с метода на Тръмп към Китай, само че не бърза да прави промени в политиката на своя предходник.

.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР