А вие купихте ли си хапчета? И как ви гледаше

...
А вие купихте ли си хапчета? И как ви гледаше
Коментари Харесай

В аптеката: Ти знаеш ли, че имаш... страшни очи... какви хапчета пиеш?

А вие купихте ли си хапчета? И по какъв начин ви гледаше аптекарката? Огледа ли ви от горната страна до долу? Не се чувствайте неловко! А, да не си помислихте, че ви смъква? Не, не! Просто в длъжностната ѝ характерност към този момент ще бъде вписан още един ангажимент - " да го играе " проверяващ служител на реда. Поредното неразбирателство в България е концепцията и съглашението с Министерство на вътрешните работи фармацевтите да рапортуват с в детайли изложение на пациентите, които закупуват по-специфични медикаменти и в по-големи дози.
Очи, коса, растеж, държание, пол, облекло, особености на външния тип, а може би и номер на персонална карта, адрес, телефон, ЕГН, специалност, другарски кръг и наложително дали е заявил деца за лишаване от страната, както и размер на... обиколката на ханша. А като излезе от аптеката, ще по попреследват малко, та да виждат пешком ли е, в коя посока потегля, или в случай че е с кола - какъв е регистрационният ѝ номер. Накрая остава единствено да попитат индивида защо му са медикаментите, които си купува: Ти знаеш ли, че... имаш страшни очи... какви хапчета пиеш? И той да им тегли едни майни. Или в случай че е по-дружелюбен дори най-добре непосредствено да му дадат точните пропорции да си направи добър домакински опиат, че да не се постанова да рови из интернет. Те така и така, към този момент добре са се опознали, след осъществяването на обстойния оглед.
Защото аптекарите по през целия ден няма к`во да вършат. При тях в никакъв случай няма опашки от чакащи пациенти. Не се постанова да се разправят с заболели и изнервени, а от време на време и душевен нестабилни хора. Никога даже не им се е случвало несъмнено и да им се скарат " за какво медикаментите в тази аптека са толкоз скъпи, бе! ". Не! Работят без никакъв стрес и напрежение по този начин, че да - в реда на нещата е да им се вмени и още едно " непринудено обвързване " - да наблюдават кой какви хапчета си купува и в какво количество.
Е, пък този способ има и хубава страна. Току виж, пламнала някаква обич от пръв (п)оглед с пациент поради любознанието на хубавата аптекарка! И те подписаха съглашение с Министерство на вътрешните работи, само че както всекидневно се случва в България, никой не обърна внимание на всички гледни точки. А дали фармацевтите ще имат време да се занимават с осъществяването на огледи? А дали пациентите ще желаят да си дадат данните без основателна причина, като да вземем за пример, на какъв брой години са? Или това ще се прави скритом от аптекаря? А дали отново не се измисли следващото недообмислено безумство, вместо да бъде направена промяна в законодателството?
Не беше ли по-добре да се ускори контролът по издаването на рецепта от лекарите и по даването на медикаменти от фармацевтите единствено против такава? Няма ли да се откри там най-отгоре по етажите на здравното министерство някой, който да се сети, че би трябвало да стартират да се печатат предписания, неповторими за цялата страна? Те би трябвало да бъдат като документ и на правилото на банкнотата, т.е. със характерни белези, с цел да се разпознават дали са истински или подправени. И след това - да се забрани продажбата със свободен достъп на медикаменти, в които се съдържат рисковите съставки. Ама и надзор да има по спазването на възбраната. А тематиката, че въобще производителите на хапчетата е добре да се замислят какво употребяват при производството на медикаментите, е една друга и много дълга.
От цялата работа по този начин и не стана ясно за какво не се засилят ограниченията по определяне на дилъри, трафиканти и консуматори на опиати, а Министерство на вътрешните работи прибягна до аптекарките. Но да разбирам, че очевидно отново има някого, на който не подхожда този модел на непоколебим надзор. Е, щом е по този начин, дано фармацевтите да се трансформират в пъдари!
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР