А вчера десетки мигранти, които твърдят, че са афганистанци, са

...
А вчера десетки мигранти, които твърдят, че са афганистанци, са
Коментари Харесай

Хванаха мигранти, натъпкани в каросерията на камион в кв. „Обеля“

А през вчерашния ден десетки мигранти, които настояват, че са афганистанци, са хванати в ловно стопанство над Ихтиман малко след 17 часа. Те са открити от шефа на защитата на стопанство „ Еледжик “ – някогашният командос Иван Янкулов, заяви Българска национална телевизия. По думите му става дума за млади момчета.

„ Казаха, че са от Афганистан всичките. Като цяло споделят, че идват от Турция. Тук са ги претоварвали на дребни коли. Предишните споделиха, че са пристигнали с товарен автомобил “, изясни Янкулов, като посочи, че това не е първият път на хванати мигранти в региона.

Групата е била от 28 мъже, всички под 25-годишна възраст. Седем от тях се пробвали да избягат в дерето. Бившият командос споделя, че ги е разкрил благодарение на един от младежите, който е приказвал британски. Двамата тръгнали в гората, като ги призовали да се предадат, с цел да не бъдат нападнати от дивите животни.

Младите мъже разказали, че трафикантите са ги оставили покрай бариерата, като им обяснили, че това е границата.

„ Двама каналджии ни докараха тук с кола. След това си отпътуваха. Казаха ни да останем тук. Спахме в гората “, изяснява един от мъжете.

Каналджиите оставят мигрантите с малко хранителни запаси и шалтета за спане. За да оцелеят, са принудени да палят огън в гората, от време на време си вършат самун от царевица, счукана сред два камъка, разяснява командосът.

От горското стопанство описват, че до момента не е имало случаи на проявена експанзия. Първата група е била засечена на 22 юни, а по-късно втората - на 27 юни. Натъкват се на тях с помощта на камерите за видеонаблюдение и постоянните обходи.

„ От КАТ ревизират на " Траянови врата ", има непрекъснато патрули и в устрема си там да не ги засекат, мигрантите употребяват по-глух и различен път. Прави ми усещане, че минават събота и неделя, когато има по-засилен трафик от туристи и хора, които вървят по вилите “, разясни още Иван Янкулов.

Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че през юли са арестувани общо 1395 мигранти. По-голямата част малко над 1000 са открити навътре в страната. Броят им е над два пъти повече спрямо предходния месец и над 4 пъти по отношение на същия интервал предходната година. Сред арестуваните от началото на годината на вход на държавната граница доминират жителите на Афганистан – 41% и Сирия – 31,2%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР