А ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на

...
А ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на
Коментари Харесай

От ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС

А ГЕРБ изиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Повод стана персоналната позиция на Жаблянов, включена в публична позиция на Левицата, към премиера Бойко Борисов. То беше против организирането на Луков марш и в него националният съд от 1945 година се дефинира като „ належащо и неизбежно военновременно правораздаване “. По-късно този текст беше премахнат от формалната позиция, а Българска социалистическа партия оповестиха, че това изказване е персонално мнение на Валери Жаблянов. Ръководството на Българска социалистическа партия през днешния ден се събра на изключително съвещание и реши, че не вижда претекст да отстранят Жаблянов.

Искането за оставка на Валери Жаблянов от поста на заместник-председател на Народното събрание разбуни политическите духове и в него, и отвън него. Още сутринта ГЕРБ желаеха Жаблянов да бъде отхвърлен, тъй като е създател на скандалния текст за националния съд.
Tома Биков, ПГ на ГЕРБ: За парламентарната група на ГЕРБ държанието на господин Жаблянов е недопустимо и несъвместимо с поста на зам.-председател на Народното събрание. Парламентарната група на ГЕРБ приканва господин Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои дейности, като подаде оставка от поста, който заема.  ГЕРБ изиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава ГЕРБ изиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава
През последните дни декларация на Българска социалистическа партия разбуни духовете, защото в нея се дефинира Народния съд като "необходимо и неизбежно военновременно правораздаване...

Самият Жаблянов дойде малко по-късно в Парламента. Заяви, че не вижда смисъл да подава оставка и добави, че нееднократно е заявявал позицията си по тематиката.
Валери Жаблянов зам.-председател на Народно събрание, ПГ на Българска социалистическа партия: Аз считам че Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия има публична позиция. Аз си имам мое персонално мнение. Така че не виждам нищо неправилно. Въпрос: Защо определяте националния съд като належащо и неизбежно...? Не съм аз. Редица интернационалните документи го дефинират.
От думите на Жаблянов обаче не стана ясно за какво персоналната му позиция е била включена в формалната позиция на партията.
Валери Жаблянов зам.-председател на Народно събрание, ПГ на Българска социалистическа партия: Вероятно е изпратена от пресцентъра на партията, тъй че има персонално мнение. Не мога да разясня процеса по разработка на документите на нашата партия. Въпрос: Ако сътрудниците ви от Българска социалистическа партия изискат да се оттеглите, ще го извършите ли? Е това ще бъде огромна изненада за мен. Не виждам причина  Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание
Никаква причина няма да се отдръпва. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание зам. - ръководителят на Народното събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия в комент...

По-късно изпълнителното бюро и парламентарната група на Българска социалистическа партия се събраха на в централата си, с цел да вземат решение по проблема. След към два часа разисквания, управлението в последна сметка застана зад Валери Жаблянов и не одобри настояването на ГЕРБ за оставка.
Кирил Добрев, зам.-председател на Народно събрание на Българска социалистическа партия: Няма учредения за нея, нито в правилника на Народното събрание. Ние считаме, че дневният ред на обществото е напълно различен. Българска социалистическа партия има позиция от 1991 година: „ Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за позволените от нея неточности и деформации Българска социалистическа партия се извинява на всички жители на страната, в това число и на партийните членове, които през този интервал бяха нелегално, голословно или незаслужено репресирани, тероризирани или унижавани. “От ГЕРБ се заканиха още на следващия ден сутринта да стартират подписка за формалното искане на оставка на Валери Жаблянов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР