а Американската компания Moon Express планира добив на ценни ресурси

...
а Американската компания Moon Express планира добив на ценни ресурси
Коментари Харесай

Роботи ще добиват ценни метали от Луната

а Американската компания Moon Express възнамерява рандеман на скъпи запаси отвън рамките на нашата планета. Погледите са ориентирани към Луната, където ще бъде издигната индустриална база, а добивът на вода и метали ще се прави с роботи.

По-рано тази седмица Moon Express разкри своя план за създаване на база на южния полюс на Луната, на която ще бъдат „ заселени " роботизирани системи от нов клас, заяви The Verge. Амбициозният проект планува рандеман на вода и благородни метали от земния сателит и доставката им за потребностите на НАСА и други заинтригувани клиенти.

За задачата компанията приготвя фамилия роботизирани галактически кораби MX Robotic Explorers, които ще кацат и доставят съоръжение на Луната и също така ще връщат добива на Земята. Според разработчиците, MX Robotic Explorers са неповторими системи, без аналог - с тяхна помощ ще бъде обезпечено непрекъснато наличие на роботи на Луната, които ще извличат запаси от недрата на земния сателит.

Moon Express има вяра, че пълностоен „ щат " от нейните роботи ще изненада прелестно вложителите в плана с размера на облагата, при положение, че целият рандеман бъде сполучливо доставен на Земята.

Първият роботизиран модул се назовава MX-1E. Неговата задача е освен да закара оборудването на Луната, само че и да достави по-късно добитите запаси на Земята при противоположния си полет. Първоначалният потенциал на MX-1E е единствено 30 кг, само че компанията възнамерява основаване и на няколко по-големи апарата.

По проект, ракетата-носител на MX-1E би трябвало да излети към Луната от космодрума в Нова Зеландия посредством пробна ракета Electron, създадена от Rocket Lab. Това ще се случи в околните две години, като се чака базата да проработи през 2020 година Повече механически детайлности за плана не бяха разкрити от Moon Express.

Компанията взе участие с MX-1E в конкуренцията Гугъл Lunar X Prize - интернационално съревнование за изпращане на първия частен роботизиран галактически транспортен съд на повърхността на Луната. Преди една година Moon Express стана първата компания, получила утвърждение от държавното управление на Съединени американски щати да изпраща сходни кораби оттатък орбитата на Земята.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР