95-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен,

...
95-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен,
Коментари Харесай

Осъдиха 95-годишен лихвар и приятелката му на 73 във Варна

95-годишният Божимир А. беше приет за отговорен от Варненския областен, че без надлежно позволение правил по занимание банкови покупко-продажби, като предоставял заеми с лихви и неустойки. Престъплението е осъществено като продължавано действие, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Обвиненията за получени обилни непозволени приходи не бяха потвърдени и по тях подсъдимият беше оневинен от съда.

95-годишният мъж беше оневинен и по обвиняването, че е избегнал установяването на данъчни отговорности в изключително огромни размери, като затаил истина в подадените в Търговско дружество на Национална агенция за приходите - Варна заявления за четири години. Според прокуратурата той не заявил приходи, получени от незаконна активност, като лихви и неустойки по предоставените заеми и с това избегнал установяването на дължимия налог. 

Съдът насочи вниманието, че приходите добити от незаконна активност подлежат на лишаване, а не на обявление.

Същите обвинявания бяха повдигнати и по отношение на 73-годишната другарка на Божимир, с която той живеел на брачен начала. Тя имаше и повдигнато обвиняване за пране пари, съгласно което сключвала покупко-продажби с имущество изнесено на обществена обмен на длъжници и закупила няколко парцела с пари, за които знаела, че са добити посредством тежко съзнателно закононарушение. При извършеното правосъдно разследване, в което бяха изслушани голям брой свидетелски показания и показаните няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не откри доказателства за виновността на Грета Т., защото нейните декларирани приходи са й разрешавали да придобие въпросните парцели. Установено беше и че 73-годишната жена единствено е попадала в документите, само че действително покупко-продажбите са били сключвани от Божимир А., заради което тя беше оправдана и по всички останали обвинявания.

За осъщественото закононарушение, Варненският областен съд наложи на Божимир А.  наказване " отнемане от независимост “ за период от 3 години, чието осъществяване бе отсрочено с 5 години изпитателен период, както и конфискация на ½ от имуществото му.

Божимир А. е роден в София, само че живее във Варна, с здравно обучение, вдовец, неосъждан.

Незаконната си лихвар ска активност почнал още  през 1997-1998 година Най- дейна е престъпната  му активност при започване на 2006 година – 2009г., за която прокуратурата е разкрила документи. Парите, които давал на заем, били набавени напълно вследствие на миналата му лихвар ска активност.

Заемите били давани на лица, за които бил убеден, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, с което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия - метод и период на връщане, размер на желаната рента, проценти месечна рента отвън избрания годишен лихвен % на Българска народна банка, както и с неустойките за забавено връщане. " Кредитоискателите “ от време на време подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху собствен парцел като поръчителство по подписания контракт за заем или издавали в интерес на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равноценност 348 755,78 лв..

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР