93 гласа "за",трима "против" и без въздържал се парламентът прие

...
93 гласа "за",трима "против" и без въздържал се парламентът прие
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2021г.

93 гласа "за ",трима "против " и без въздържал се Народното събрание одобри на първо четене бюджета на НЗОК за 2021.г.
В него са планувани 5 084,9 млн. лева за доходи и прехвърляния, което е с 383,3 млн. лева повече от 2020г.

По време на дебатите от Движение за права и свободи дефинираха като положително увеличението на прехвърлянето от здравното министерство за здравни вноски, плануваните буфери в касата и в държавния бюджет, и поздравиха екипа на ведомството за единните стандартизирани протоколи.

От "Обединени патриоти " настояха за доста прецизно прецизиране на процентното съответствие на цените на пътеките.
Независимите народни представители, отделили се от Българска социалистическа партия, обявиха, че няма да поддържат бюджета на първо гласоподаване.

Калин Поповски от "Обединени патриоти " означи, че с новия бюджет се падат по 726 лева за български жител по НЗОК, при 500 лева при започване на мандата на този кабинет.

За медикаментите процентът е по-редуциран - 27 на 100 от общия бюджет, в Европа той е 15-17 на 100, добави депутатът.

Той моли към министъра да се следи прецизно по какъв начин се изразходват тези пари, тъй като, изключително при медикаментите преразходът е огромен. Обърна внимание и на обстановката сега - близо 150 млн. лева запас на НЗОК и буфер в републиканския бюджет от 600 млн. лева, който може да бъде употребен в изискванията на пандемията.

Според Поповски, пътеката за Коронавирус скоро ще се наложи да бъде увеличена в новия рамков контракт. В момента тя е 1200 лева, а са нужни към 2-3000лв. Депутатът настоя за доста положително процентно съответствие на цените на пътеките, другояче се следи тежък дисонанс.

Похвално е, че за поредна година прехвърлянията от Министерство на здравеопазването за здравно обезпечаване се усилват с пет на 100, само че към момента страната е дебитор, разяснява Хасан Адемов от Движение за права и свободи, ръководител на обществената комисия. За медикаменти сред двете четения Движение за права и свободи ще предложи в допълнение 106 млн. лева Те могат да са от отпуснатите по 50 лева от горната страна на пенсионерите, защото аргументът за тези средства е, че са точно за лекарства.

"Настоящето е Коронавирус, най-важните въпроси са три - дали този бюджет дава задоволително средства за проби, хората заплатиха задоволително от джоба си за диагноза ", разяснява Нигяр Джафер от Движение за права и свободи, член на здравната комисия.

"Второ, означи тя, дали дава благоприятни условия за лекуване. Поздравявам екипа на Министерство на здравеопазването за единния типов протокол, само че има проблем с обезпечаване на "Ремдесивир ", уточни депутатът.

Според Джафер би трябвало да се планува, че хората ще минават от лека към по-тежка фаза на инфекцията и по тази причина би трябвало да има пари. Трето, дали този бюджет ще обезпечи по-доброто възнаграждение на медиците, разяснява още националният представител.

Тя напомни, че такива планове е изразил министърът, чака се те да бъдат записани сред двете четения.

В тази несигурна конюнктура е належащо да има буфери, положително е, че запасът на касата за пръв път не е разпределен авансово, както се правеше предходните години, разяснява Хасан Адемов.

За пръв път следващата година се отделят над 5 милиарда лева за касата, само че още веднъж оферирате промени през преходните и заключителни разпореждания, което даже Европейска комисия регистрира като отрицателна процедура, още веднъж се залагат диспропорции по райони, посочи той. И уточни, че към момента няма у нас осведомителна система, а в бюджета на НЗОК за следващата година няма пари за това.

Независимият Красимир Янков, представител на отделилите се от Българска социалистическа партия депутати, разгласи, че те няма да поддържат плана на първо четене.

"Отново има отвод за промяна в здравната система, структурата на бюджета в огромна част не е изменена, а обстановката изисква нова философия на разноските, с които се финансира опазването на здравето, подценени са профилактиката и предварителната защита ", аргументира се той.

Народното събрание одобри на първо четене и проектобюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година с 95 гласа "за ", "против " бяха шестима депутати и един гласоподава "въздържал се ".

В отчета на комисията по труда, обществената и демографската политика се показва, че общият размер на приходите и получените прехвърляния за 2021 година е в размер на 14 841,3 млн. лева, включително получените прехвърляния от централния/държавния бюджет в размер на 6 384,0 млн. лева

В главните параметри на проектобюджета на ДОО е заложено опазване на осигурителните вноски за фонд "Пенсии ", както и за останалите фондове на публичното обезпечаване.

За 2021 година планът на бюджет планува нарастване на минималната работна заплата от 610 лева на 650 лева, нарастване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица също на 650 лева и опазване на минималния застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводителите от 420 лева

Запазва се и оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица на 3000 лева В отчета на обществената комисия се показва, че междинният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 година се планува да доближи 488,97 лева като номиналното повишаване се дефинира на 18,6 на 100 при междинен размер за 2020 година - 412,28 лева

Предвижда се процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула да се резервира на равнището на достигнатото през 2019 година от 1,2 на 100.

От януари 2021 година е заложено нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева Предвижда се и нарастване на тавана на пенсиите от 1200,00 лева на 1440,00 лева

Осъвременяването на пенсиите за трудова активност с пет на 100 е планувано за 1 юли 2021 година От тогава се усилва и обществената пенсия за напреднала възраст от 141,63 на 148,71 лева

През първите три месеца на 2021 година продължава изплащането на спомагателни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер 50 лева, се показва в отчета на комисията.

Запазва се минималният дневен размер на компенсацията за безработица от 12,00 лева, а оптималният дневен размер се резервира на 74,29 лева

Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст - 380 лева, планува проектобюджетът на ДОО.

В хода на полемиката от Хасан Адемов от Движение за права и свободи предложи коефициентът във формулата за пресмятане на пенсиите за застрахователен стаж и възраст да бъде повишен на 1,3 вместо 1,2.

По думите му това ще внесе правдивост при определянето размера на пенсиите. Той бе безапелационен, че с този бюджет се поставя началото на края на финансовата непоклатимост на Държавното публично обезпечаване. Адемов уточни, че за 2021 година плануваният недостиг по бюджета на ДОО е над 6,2 милиарда лева

Александър Сиди от "Обединени патриоти " разгласи, че това е бюджет на изпълнените обещания и засяга нараствания размер на пенсии на 300 лева

Неформалната група на прогресивните социалисти няма да подкрепим законопроекта за Държавното публично обезпечаване за 2021 година, съобщи нечленуващият в парламентарна група народен представител Николай Иванов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР