91-вият творчески сезон на Симфоничен оркестър Сливен отново предлага на

...
91-вият творчески сезон на Симфоничен оркестър Сливен отново предлага на
Коментари Харесай

Петима звездни музиканти се събират за концерт в Сливен

91-вият креативен сезон на Симфоничен оркестър Сливен още веднъж предлага на своята публикамузикален празник, заслужен за всяка европейска сцена.

Две изключителни творби - Клавирен квинтет оп.34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп.44 от Роберт Шуман, ще прозвучат в зала “Сливен ” в на 28 март от 18.30 часа. Изпълнението ще бъде отпетима български музиканти.

Цигуларката Ангелина Абаджиевае лауреат на състезанието “Паганини ” в Генуа и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия спектакъл, “Метропол спектакъл " – Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг епрофесор по цигулка в Кралската консерватория в Монс /Белгия/, с дейна концертна активност в цяла Европа. От 2021 работи като шеф на Симфоничен оркестър Сливен, за което е отличена с “Кристална лира ” 2022 и “Музикален управител на годината ” 2022.

Виолистът Румен Цветковживее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по персонална покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света - маестро Зубин Мета.

Александър Сомове българският виолончелист, покорил международните подиуми от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски притежател на Златния орден, най-високата премия на „ Гилдхол скуул ”. Александър Сомов е канен непрекъснато като посетител лидер на виолончелите в Лондонската филхармония, а сега е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно организира майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, Съединени американски щати, Азия, взе участие и в голям брой музикални планове. За поредна година тя е номинирана в състезанието на предаването " Алегро виваче " на стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023 година В предходното му издание тя печели премията в категория “Активна креативна активност ”.

Заедно, петимата образуват мощен отбор иобещават едназапомняща се вечер.

След Сливен, програмата ще бъде изпълнена и в границите на фестивалите “Чудомирови празници ” Казанлък и “Софийски музикални седмици ” София.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР