8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български

...
8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български
Коментари Харесай

Рекордните над 8400 албанци са получили картбланш за български паспорт

8474 албанци са получили утвърждение по заявките си за български генезис от началото на 2015 година до 7 юли т.г. Албанците са на пето място измежду чужденците, на които са приети български корени. Пред тях са единствено Северна Македония, Украйна, Молдова и Сърбия. Това демонстрират данните на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), предоставени на " Сега " по Закона за достъп до социална информация. Удостоверението за български генезис се употребява за приемане на българско поданство по улеснена процедура. На този декор отводите са 650, като над 2/3 от тях - 465 са издадени през 2015 година През другите години отводите са най-малък %, сочат данните на ДАБЧ. Рекордът на утвърдените заявки е през 2016 година - 2057. Тогава отводите са 73. 

Албанците, които са получили български паспорт за интервала 2015 - 2020 година са 2622, се вижда от докладите на президентството, което издава указите за поданство. Трябва да се има поради обаче, че процедурата лишава време и евентуално част от получилите удостоверението си за български генезис още не са го употребили, с цел да вземат поданство.

За съпоставяне македонците, чиито заявки за български генезис са утвърдени през този интервал от ДАБЧ, са 41 855. В челната петица с изключение на Албания и Северна Македония са и Сърбия, Украйна и Молдова. Одобрените заявки от техни жители са надлежно 8688, 16 018 и 9098.

Сред хората, декларирали български генезис, има още от Аржентина, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, Англия, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Турция, Узбекистан, Черна гора, Израел, Иран, Венецуела, Уругвай, Нова Зеландия, Косово и тъй наречените Повечето от тях се броят на пръсти. 

През 2014 г. , че ДАБЧ раздава удостоверения за български генезис в нарушаване на закона. Така стотици хора с необоснован български генезис, най-вече от Македония, Албания и Косово, са станали български жители по натурализация, заобикаляйки комплицираната процедура. Прокуратурата беше сезирана два пъти и от Министерството на правораздаването по проблема. Първият път е в края на 2013 година от тогавашния зам.-министър на правораздаването Илия Ангелов. Проверени са инцидентно определени 810 преписки в ДАБЧ за интервала 2011-2013 година, по които е издадено уверение за български генезис. В 717 от тях, което е 88.5%, изказванието на молителите, че имат български генезис, не е подкрепено с документи. В преписките има единствено заявление и декларация за българско национално схващане и генезис. От организацията са показали като съображение за издадените удостоверения книгите " Не заблудата, а лъжата за гагаузите ", " Българите в Албания и Косово " и други На някои им е признавано като доказателство за български генезис участието в организации от вида " Българите в Албания ". По данни на Министерство на правосъдието от същата 2014 година от последните 8000 издадени удостоверения за генезис от организацията едвам по 1300 има документи, които го потвърждават. 

През 2018 година бе задържан ръководителят на ДАБЧ Петър Харалампиев (той бе на поста от май 2017 година до 29 октомври 2018 г.). През септември м. година прокуратурата внесе обвинителния акт против Харалампиев, някогашният основен секретар на ведомството Красимир Томов и още двама души. Едва неотдавна обаче апелативният спецсъд " пусна " делото да се гледа всъщност. Бившият ръководител на държавната организация е притеглен към наказателна отговорност за това, че до момента в който е бил на поста, е управлявал проведена незаконна група. Той персонално е желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за български генезис на непознати жители - в някои случаи експресно, даже в границите на един работен ден, изяснява прокуратурата. Обект на корупционната активност на участниците са били най-вече жители на страни от Западните Балкани, както и страни, нечленуващи в Европейски Съюз, които са със славянско население, твърди обвиняването.

През юни т.г. Вашингтон забрани на Харалампиев и Томов, както и на фамилиите им, да влизат в Съединени американски щати. Те  Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР