843 са подадените заявления за енергийни помощив дирекцията по социално

...
843 са подадените заявления за енергийни помощив дирекцията по социално
Коментари Харесай

Увеличава се броя на имащите право на енергийни помощи в Белоградчик

843 са подадените заявки за енергийни помощив дирекцията по обществено подкрепяне в Белоградчик за миналия месец юли. 103 са отводите, а 740 нуждаещи се ще получат енергийни помощи. За същия интервал на предходната 2018 година броя е 701.
Наблюдава се растеж с към 17%. Дирекция "Социално подкрепяне Белоградчик " обгръща с активността си териториите на общините Белоградчик и Чупрене. За облекчение на жителите в обитаемоте места, които са главно възрастни хора и с увреждания, чиновниците на Дирекцията по график всеки месец посещават селата и оказват помощ при попълването на заявките, както и разнасят решенията по-късно. От месец юли 2019 година стартира приемането на заявления-декларации за отпущането на целева помощ за отопление през идния отоплителен сезон 2019-2020 година С направените промени се плануват обезпечаване на по-добра обществена протекция на най-уязвимите групи посредством рационализиране на механизма за целево енергийно подкрепяне.
Размерът на помощта е повишен доста, като базата за определянето му нараства от 385 кВтч на 500 кВтч. Конкретният ѝ размер е избран със заповед на министъра на труда и обществената политика на база на осреднената последна продажна цена на електрическата енергия за битови консуматори, в размер на 93,18 лева на месец за отоплителния сезон от 01.11.2019 да 31.03.2020 година или общо за сезона 465.90 лева
В същото време нарастването с 5.7 % на пенсиите от 1 юли 2019г. няма да се отрази на правото на достъп до този тип помощ. За новия отоплителен сезон като основа при определянето на диференцирания приход за отопление ще служи въведеният нов "Базов приход за отопление " в размер на 150 лева, който е еднакъв на двойния размер на избрания месечен обезпечен най-малък приход. Разширява се и обсегът на подпомаганите лица и фамилии посредством увеличение на самостоятелните коефициенти за достъп до целевата помощ. Най-голямо е нарастването за рисковите групи – възрастните хора и изключително тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в просветителния развой. С оглед на провежданата политика за стимулиране на връщането и задържането на децата в просветителната система са въведени и три нови целеви групи, включващи: деца, които не вървят на училище; деца, които не вървят на учебно заведение, само че са регистрирани в дирекции “Бюро по труда “ и родители, отглеждащи деца, които не вървят на учебно заведение.
Приемът на документи ще продължи до 31.10.2019 година като документите се преглеждат месец за месец и средствата се отпускат всеки идващ месец от подаването на заявките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР