„Проблемът с липса на аптеки е сериозен на определени места

...
„Проблемът с липса на аптеки е сериозен на определени места
Коментари Харесай

Велина Григорова: Хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи

„Проблемът с липса на аптеки е сериозен на избрани места в страната. Повечето аптеки са съсредоточени в огромните градове. Но хората имат неравномерен достъп до фармацевтични грижи „. 

Това сподели пред БНР магистър фармацевт Велина Григорова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз (БФС), във връзка казуса с неналичието на аптеки в дребните обитаеми места. Тя добави, че  Българският фармацевтичен съюз е почнал да работи по този проблем още през 2016 година с концепцията за основаване на национална аптечна карта, с която да бъдат отразени потребностите от аптеки в цялата страна. 

„Едва през 2020 година това влиза като смяна в законовата уредба, само че до момента нищо не е подхванато. Имаме дейни ограничения с новото държавно управление да задвижим основаването на тази национална аптечна карта „. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Григорова разясни, че националната аптечна карта ще покаже къде в страната липсват аптеки и цитира данни на Националното съдружие на общините в България, че  в 17 общини няма аптеки

„Ще се види къде няма аптеки, които работят с НЗОК, къде няма денонощни аптеки. Ние предлагаме НЗОК да отпусне помощ на аптеки, които са единствени в обещано обитаемо място и работят с Касата, в размер на 500 лв. като тласък за това, че работят със Здравната каса , или в случай че не работят с нея, да започнат… Да работят през нощта, за аптеките също са нужни стимули“. 

Тя акцентира, че основаването на национална аптечна карта не е работа единствено на фармацевтите , а и на общинската администрация, на регионалната администрация. 

Област Ловеч е от дребното в страната, в които няма денонощна аптека . Цвета Кирилова, майка на три деца, и посредством пост в обществените мрежи дава гратис медикаменти, които се купуват без рецепта. 

Интервюто с магистър фармацевт Велина Григорова и репортаж на Пламен Христов по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР