„Имам съмнението, че става дума за захранване със средства на

...
„Имам съмнението, че става дума за захранване със средства на
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков за ФАКТИ: Има пълно завръщане на ГЕРБ в Министерството на културата

„Имам подозрението, че става дума за зареждане със средства на една дребна компания от няколко индивида, които в продължение на 10 или 12 години – и през Банов, и през Рашидов са получавали доста положителни средства. Това е цялостното завръщане на ГЕРБ в Министерство на културата, макар Банов и макар Рашидов“. Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият длъжностен министър на културата проф. Велислав Минеков. Думите му бяха във връзка поисканите от министъра на културата Атанас Атанасов оставки на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“. Поискани и ненапълно получени, като изключение вършат трима от членовете на Управителния съвет.

„Представете си, че проработи идващият Управителен съвет. Пак ще има недоволни. Отново ли сменяме Управителния съвет? Всяка седмица ли ще го сменяме или всеки месец? Едно мислено в този момент по какъв начин ще се попълнят тези места, тъй като ще би трябвало да се наруши законът. Този Управителен съвет няма да работи доста дълго време и тези, които се надяват да получават това, което са получавали в продължение на последните 12 години, в действителност няма да го получат. Това беше неверен ход от тяхна страна“, разяснява проф. Минеков.

Той сподели, че за тази година на Национален фонд „Култура“ са избрани близо 8 милиона за разпределение, само че те ще се повишат, тъй като от Плана за възобновяване се чакат още 79 милиона. „Това, което се насочи към фонда, ще разпредели фондът. И това ще бъде голяма сума. Тази година ще има доста добра плячка и по тази причина този фонд би трябвало да бъде безропотен и да се преценява с тези, които ще го командват. Той към този момент не е независим“, сподели още скулпторът.

На въпрос на водещата кой поучава министър Атанасов да работи по този незапознат метод във връзка с Национален фонд „Култура“, проф. Велислав Минеков отговори следното:

„Съветват го тези, които в други ден желаят да заемат неговото място. Очаква се неуспех (б.р. на министър Атанас Атанасов) и има към този момент няколко души, които са мераклии за този пост, с цел да бъдат те главните разпределители на средства. Това се вижда от дълго време. Бедата е, че сега нещата в министерството ще тръгнат с доста неприятни обороти. По три пъти дневно се кръстя, че не съм министър, тъй като се задават рискови минни полета“.

Бившият министър на културата означи, че Христо Мутафчиев, който постоянно е бил в положителни връзки с герберските ръководства, се разхожда умерено в Министерството на културата и „отново е на власт с някогашните управляващи“.

Бившият министър на културата посочи, че никой не търси отговорност на шефовете на институти, както и да ръководят те, и респективно те вършат каквото си пожелаят.

За орязването на бюджета за просвета в избрани аспекти, за които той беше договорил напълно друго финансиране със служебния министър на финансите Валери Белчев, проф. Минеков съобщи:

„Ние искахме стандартът да се повиши с 50%, а той се качва с 5“. Той уточни, че при библиотеки, музеи и галерии заплатите варират сред 650 и 800 лв.. „Там е цялостна покруса. Държавата да създаде музеен експерт е доста мъчно нещо, доста мъчно събитие. Все по-малко хора се интересуват с оглед мизерното възнаграждение. Ако инцидентно има някой, който се е жертвал и попадне в музей против тази мизерна заплата, „той просто си подвига шапката“ и отива в образованието, тъй като е най-лесно“, сподели още проф. Минеков.

„Що за нелепост е това успеваемост в културата? Ефективна може да бъде чалгата. Простотията също“, изясни някогашният министър на културата, имайки поради, че на договарянията за просвета преди да се сформира държавното управление, е било споменавано, че „културата би трябвало да е ефективна“.

Относно пренебрегването на културата и в планувания Бюджет 2022, той съобщи следното:

„Жалко е в действителност, тъй като българската просвета и българското обучение са част от националната тактика. Те са на върха. Всичко останало е по-късно. Нямаме страна и държавност без обучение и без култура“.

Олицетворение на какво е неглижирането на културата, запита Лили Маринкова, а проф. Минеков отговори:

„Това е безконечното неуважение – „Остави ги тези, цигулка къща не храни“. Това води до тежък колапс. Върху главите на тази избуяла дивотия, изключително през последните 10 години, се качват дребни или всевъзможни диктатори, други ръководещи простаци, корумпирани видове и оставаме в незнание за всичко, което се случва към нас, а най-после се чудим за какво сме бедни“.

За общата обстановка в страната на борба с мафията от страна държавното управление, проф. Велислав Минеков, който бе дейна част от гражданските митинги през 2020 година, сподели:

„Нужни са жители и гражданско общество, самостоятелна от каква среда. Независимо кой ви ръководи – протестирайте, натискайте, задавайте неуместни въпроси непрекъснато“.

„Медиите не са се трансформирали. Свинските медии си останаха такива и се трансфораха от питомни в диви свине, цели глигани“, означи той.

На констатацията на водещата Маринкова, че „медиите са окупирани напълно от ГЕРБ“, проф. Минеков отговори по този начин: „Абсолютно. За страдание четворната коалиция не осъзнава това събитие. Виждам какво става и в националната телевизия, там си е същото ръководство. Тук-таме има смешна реплика на пробив, нещо като опит за предоставяне на думата и на другата страна. Но главната страна са тези от предишното, тези, които задушиха медиите“.

Целия диалог сред Лили Маринкова и проф. Велислав Минеков можете да изгледате във видеото:



fakti.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР