81-годишният съдия от Върховния съд Антъни Кенеди подаде оставка от

...
81-годишният съдия от Върховния съд Антъни Кенеди подаде оставка от
Коментари Харесай

САЩ: Ключов член на Върховния съд подаде оставка

81-годишният арбитър от Върховния съд Антъни Кенеди подаде оставка от 31 юли и обезпечи на президента Доналд Тръмп неповторим късмет да промени политическия баланс в най-висшата  съдебна инстанция в Съединени американски щати. От 1991 година нито един президент не е имал такава опция.

Кенеди бе арбитър от 43 година, 30 от тях във Върховния съд, назначен от Роналд Рейгън. Вчера той се е срещнал с Тръмп в Белия дом, написа „ Фигаро “.

Процедурата за назначение на нов арбитър ще стартира неотложно, съобщи Тръмп, който ще има рядката опция да назначи дама висши съдии през първия си мандат. Първият бе Нийл Горсъч през април 2017. Ще е някой от листата с 25 имена, селекционирани през ноември предходната година с дейното присъединяване на Федералисткото общество и вицепрезидента му Леонард Лео, който афишира за своя задача „ противодействието на демократичните хрумвания “ в правораздаването, стана ясно от думите на Тръмп.

Замяната на Кенеди предвещава борба в Сената, предвиждат специалистите. Демократите нямат болшинство, с цел да отхвърлят номинацията на Тръмп, само че имат механизми да забавят или да блокират процеса до парламентарните избори през ноември с вярата да ги завоюват.

Назначението е основно, защото след повече от четвърт век републиканците имат опция да наложат солидно партийно болшинство измежду 9-има членове на най-висшата правосъдна инстанция в Съединени американски щати.

Кенеди бе компромисно предопределение на Рейгън, който го предложи през 1988 година, откакто първата номинация – на консерватора Робърт Борк, бе отхвърлена от Сената. Кенеди разочарова твърдия лагер в Републиканската партия с умерените си възгледи и стана „ центристкият “ глас в доста значими решения на съда – задоволително закостенял, с цел да поддържа свалянето на финансовите ограничавания за предизборните акции, както и правото за носене на оръжие, само че и задоволително демократичен, с цел да поддържа хомосексуалните бракове и правото на аборт.

По множеството чувствителни тематики Антъни Кенеди беше съдията, който осигуряваше болшинството на единия или на другия лагер.

Неговият закостенял правоприемник ще извърши едно от главните обещания на Тръмп в акцията му да обезпечи дясно болшинство във Върховния съд за десетилетия напред. На това се крепи и солидната поддръжка на 81% от американските евангелисти за Тръмп. В новия си състав съдът може да преразгледа въпроса за абортите или да разшири правото за носене на оръжие.

Двама от четиримата „ либерали “ във Върховния съд са трансферирали 80-годишна възраст. Нито един от консерваторите не е по-възрастен от 70 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР