80-те години на миналия век са златна ера за тунинга.

...
80-те години на миналия век са златна ера за тунинга.
Коментари Харесай

S-Klasse, издишай!

80-те години на предишния век са златна епоха за модификацията. Срещу задоволително пари моторът може да бъде подут до 1 000 коня, салонът да се претапицира с кожа от питон, седанът да бъде трансфорат в кабриолет или да бъде прибавен спомагателен трети мост на всъдехода. Немското ателие Styling Garage (SGS) обаче стига още по-далеч и сътворява лимузина, която е сложна за осмисляне даже в наши дни.



Заможните клиенти нормално си поръчват удължение на междуосието и първокласен салон, оборудван по последна дума на техниката и електрониката. От Styling Garage обаче избират още по-радикални промени за своя Royale. Те "разтягат " настоящата по това време S-Klasse W126 освен на дължина, а и на ширина и височина.



На пръв взор размерите на доработения автомобил не си личат. Паркиран паралелно със общоприетия W126 обаче, Royale демонстрира същинските си мащаби. Немците вземат за донор Mercedes-Benz 500 или 560 SEL, уголемяват каросерията със 100 мм и усилват дължината с 30, 70 или 120 см. В взаимозависимост от определената версия се поправя и височината. За да наподобява суперлимузината съразмерно, от SGS са принудени да поръчват напълно нови фарове, стопове, радиаторни решетки и каросерийни панели.



През 1985 година SGS Royale коства колосалните 350 000 немски марки. Толкова излиза най-простата трансформация с 300-милиметрово удължение въз основата. Желаещи да имат сходен мастодонт не липсват, само че платежоспособните клиенти са малко на брой. Произведени са единствено 6 екземпляра, 3 от които отпътуват за гаражите на брунейския султан.



Вратите на Royale се удължават със 150 мм, а широчината на каросерията е съпоставима с тази на Hummer H1 - 2 016 милиметра! Дължината надвишава шест метра, междуосието е 4 130 мм, а цялостното тегло надвишава три тона.



Royale се предлага с два мотора. Базовият е 5.0-литров V8 с 245 к.с. Далеч по-сериозен интерес обаче провокира 6.0-литровият мотор, издигнат въз основата на 5.6-литровия осмак на 560 SEL. Мощността му доближава внушителните в средата на 80-те години 385 коня. Трансмисията е фабрична. Четиристепенният автоматик задвижва задните колела.



Ходовата част обаче изисква известна интервенция поради увеличените габарити и тегло. Схемата на окачването остава непроменена, само че някои съставни елементи и възли са подсилени. Запазена е и системата за автоматизирано контролиране на клиренса според от натоварването.



Както прилича на автомобил с сходна цена, салонът на SGS Royale съставлява океан от лукс. Интериорът е украсен със скъпи породи дървесина, седалките с електрически регулировки са тапицирани с най-качествените кожи, а пасажерите могат да се забавляват с тв приемник, видеомагнетофон, минибар, озвучителна система от най-голям клас. Най-луксозната версия на Royale коства 600 000 DM.



Всички шест уголемени S-класи са направени през 1985 година Колко са оживели до през днешния ден остава загадка, само че в случай че има такива, те сигурно би трябвало да се търсят из гаражите на петролните шейховете.







Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР