80 млн. са висококвалифицираните хора в ЕС от общо 500

...
80 млн. са висококвалифицираните хора в ЕС от общо 500
Коментари Харесай

80 млн. души с квалификация управляват другите 420 млн. в ЕС

80 млн. са висококвалифицираните хора в Европейски Съюз от общо 500 млн. души население, сочат данни на Евростат, оповестени в четвъртък. Става дума за мeниджъpи, пpoфecиoнaлиcти, тexници и acoцииpaни пpoфecиoнaлиcти по класификацията на статистиката, за които се смята, че имат cъщecтвeнo знaчeниe зa cъвpeмeнната стопанска система, защото движат нововъведенията, продуктивността и растежа.

В България само Югозападният район, в който влизат Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска област, има висококвалифицирани чиновници, колкото са и приблизително в Европейския съюз.

Според данните за 2022 година тези 80 милиона висококвалифицирани души съставляват 44,2% от всички работещи на възраст сред 25 и 64 години. В Югозападния район на България те съставляват 46,6% от работещите, което е покрай междинното в Европейски Съюз и даже леко го надвишава. В останалите пет наши района обаче процентът им е много по-нисък - от 24,8% в Северозападния до 29,5% в Североизточния.

У нас несъмнено въздействие върху резултатите на Югозападния район оказва фактът, че в него попада и столицата. Това обаче не е изключение а по-скоро предписание в целия Европейски съюз - в районите, които са към столиците на страните членки, делът на висококвалифицираните служащи е по-скоро висок.

12 от 14-те европейски района с най-голям дял на висококвалифицирани служащи са тъкмо тези към съответните столици. Например в шведския район Стокхолм хората с висока подготовка съставляват 73,6% от всички заети. В район Утрехт, в който попадат Хага и Амстердам в Нидерландия, делът е 68,9%. Горе-долу такива са дяловете и в Люксембург, Брабант Валон, в който попада белгийската столица, френският Ил дьо Франс към Париж и така нататък

И противоположното - в селските и с слабонаселените райони на Европейски Съюз делът на хората с висока клалификация пада до 20-24%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР