8% от БВП да се заделят за здраве. Това искане

...
8% от БВП да се заделят за здраве. Това искане
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве

8% от Брутният вътрешен продукт да се заделят за здраве. Това искане оповестиха лекари и фармацевти. В рамките на самодейността " Заедно за повече здраве " бяха показани данни за разнообразни аспекти на здравната система у нас. 37% за медикаменти доплаща българският пациент. А достъпът до нови лечения е по-бавен - чака се приблизително 200 дни за одобрение на нови лекарства, заяви Българска национална телевизия.

Това от време на време се оказва съдбовно за пациентите с онкологични болести. Българският пациент е заставен да доплаща нерегламентирано за здравни услуги.

Над 51% от лекарите у нас са съсредоточени в София, Пловдив и Варна. За да достигнем качество на здравната грижа, което получават жителите на 5-те най-развити страни в Европейски Съюз, са нужни към 50 години.

Здравната система се нуждае от вложения и сериозна промяна, считат от лекарския и фармацевтичния съюз. Те желаят от бъдещите ръководещи да трансформират здравноосигурителния модел, да обезпечат по-качествена първична помощ и да бъде обезпечена опция на фармацевтите да вземат участие в предписването на подобаваща терапия.

Съсловните организации регистрират, че за последните 15 години качеството на здравните услуги се е подобрило.

От лекарския съюз считат, че до момента в който не се изчерпат опциите за увеличение на събираемостта на здравните вноски размерът ѝ не би трябвало да се покачва.

В момента тя е 8%. От фармацевтичния съюз считат, че автоматизирано увеличение на здравната вноска няма да реши проблемите в системата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР