8 март е Международният ден на жената. Това е ден

...
8 март е Международният ден на жената. Това е ден
Коментари Харесай

Днес празнуваме 8 март – Международния ден на жената

8 март е Международният ден на дамата. Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.
През декември 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема резолюция, с която афишира 8 март за Международен ден на дамата, в началото определен за Международен ден на работещите дами.
Празнува се в над 30 страни по света като израз на самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.
В доста страни, в това число и България, 8 март се празнува и като Ден на майката.
Първото женско сдружение в България е учредено през 1857 година в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и други
Първоначално от 1911 година празникът се отбелязва с беседи в стеснен кръг, а през 1915 година е първото обществено честване.
Като общобългарски празник 8 март се празнува от средата на ХХ век. Първата жена доктор в България - доктор Тота Венкова - се дипломира през 1886 година Тя освен работи в ера, когато е немислимо жена да го прави, само че и проправя път на всички дами след нея, които мечтаят за обучение, специалност, място и самопризнание в обществото.
Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила задача от борда на военен аероплан. Тя е единствено на 15 години, когато на 30 декември 1912 година по време на Балканската война лети като водач наблюдаващ над Одрин и хвърля позиви за преустановяване на военните дейности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР