78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна

...
78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна
Коментари Харесай

Свива ли се пазарът на труда в България

78% от работодатели споделят, че не могат да намерят работна ръка. Данните са на Българската конфедерация по заетостта. Недостигът на фрагменти в композиция с ниските хонорари в доста сфери сложиха редица експерти в патова обстановка.
Валентин Кръстев, член на Българската конфедерация по заетостта, споделя, че сега пазарът е нерешителен и за пръв път в края на 2022 година са почнали съкращения в по-големи компании. " 19% по-малко работодатели смятат да усилят броя на чиновниците си. Обмислят по какъв начин да свият разноските - работа има, парите отсъстват и по тази причина е отговорна инфлацията. Липсват постоянни вложители и това води до нерешителен пазар ", изясни той.  По думите му 3.7% е процентът на безработицата. " Хората, които са подали документи в Бюрата по труда, са базата на това число. Със сигурност процентът е по-скоро към 10%, само че доста хора не се записват на пазара на труда за помощи. Нямаме съвсем нито една нова огромна компания, влезнала в България, в последните 2-3 години. За да се усилят заплатите, към този момент се прибягва до съкращения ", съобщи Кръстев.
Според изследване секторите, които ще търсят чиновници са селско, горско и рибно стопанство, строителство, аутсорсинг, финансови и застрахователни действия, превоз, добивна индустрия и други. От своя страна Елица Панева, експерт по човешки запаси, изясни, че новите работни места са основно в браншовете със сезонната претовареност - строителство и туризъм. " Вървим към стесняване на пазара на труда и това се дължи на повишение на разноските. Съкращават се хора, с цел да се понижат разноските за хора и осигуровки. 3.7% е действителна безработица за огромните градове, само че в дребните цифрата е доста по-голямо. Хората не се записват в Бюрата по труда, тъй като в случай че в този момент сте употребили обезщетение, в идващите 3 месеца няма да имате право на него. Затова хората не виждат смисъл да се записват за къс интервал от до 3 месеца ", уточни тя.
Според нея без предвидимост и непоклатимост никой вложител не би тръгнал да построява нещо у нас. " Пазарът ще се разцепи още веднъж, защото чиновниците ще желаят растеж на заплатите, а работодателите няма да могат да ги обезпечат ", предвижда Панева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР