76-годишната баба Стоянка Манова вчера се оказа блокирана болна в

...
76-годишната баба Стоянка Манова вчера се оказа блокирана болна в
Коментари Харесай

Извънредна ситуация! 76-годишна болна пенсионерка е затрупана от снега в затънтена махала, но меси хляб за кучето си

76-годишната баба Стоянка Манова през вчерашния ден се оказа блокирана болна в къщата си в Калайджийска махала на благоевградското село Дебочица. Пътят от към 22 километра до последната махала в планинското село е мъчнопроходим поради над 40 см сняг, паднал през последните дни, и нито комшията, нито братът или други родственици на старата жена можеха да стигнат до нея, с цел да я смъкват на доктор. Това предаде struma.bg.

„ Ако почистят пътя, Сашо комшията ще ме смъкна надолу. Сега не мога да мръдна, снега не съм мерила какъв брой е, но близо половин метър ще пристигна “, сподели по телефона през вчерашния ден по обяд баба Стоянка и побърза да изясни: „ Настинала съм, неприятно ми е и кашлям, но аз съм корава, ще ми мине. Не знам дали имам температура, няма с какво да я премеря, но ще се оправя тук до няколко дни. Лошото е, че и самун няма по какъв начин да ни докарат, но имам малко брашно и в този момент ще меся самун, че и кучето би трябвало да нахраня. Карам 77 години, вдовица съм, от 5 години тук сама си пребивавам. Имам другояче етаж в Благоевград, зад съвета, и щерка, шурей и внук имам, те в града живеят, но аз не мога да оставя кучето без храна, ще почине без мен и по тази причина не мога да сляза за непрекъснато. Аз ще се оправя, но дъщерята потегли за Стара Загора по работа в това неприятно време, единствено я мисля по какъв начин ще стигне и по какъв начин ще се върне. Дано Господ й оказва помощ “, разплака се старата жена на телефона.

 

Вчера в ранния следобяд пътят до прилежащото на Дебочица село Габрово се опесъчаваше, а по разклона към Дебочица личаха пресни следи от джипове. Оказа се, че внукът Димитър на Бойко Кьосев, който живее в Гьоргьовска махала, и притежател на дърводобивна компания се пробвали да му закарат самун, само че стигнали едвам до Стамболиите, много преди първата махала на Дебочица, и се наложило да извърнат и да се върнат.

„ 12 души живеят непрекъснато в няколко махали на селото, има и по-млади измежду тях, само че болшинството са възрастни “, изясни кметският наместник Добри Хамбарджийски. Той сподели, че нормално в четвъртък ги зарежда с самун и брашно, само че поради изключителната обстановка е срещнал общинската администрация с ситуацията и чака предписание.

„ По пътя има паднали камъни, които в този момент снегът е затрупал, и поради тях не може да се рискува и разчистването би трябвало да се извърши с верижна машина. Преди 12 години при сходна обстановка багерът се обърна в дерето и двама служащи в него починаха “, напомни селският властник.

По разпореждане на кмета на Благоевград доктор Атанас Камбитов са подхванати нужните ограничения за разчистване на пътя до село Дебочица. Изпратена е профилирана техника, оповестиха от Общинска администрация. Заради метеорологичните условия нощес от кметството не можаха да конкретизират час, в който пътят ще бъде пристъпен.

Заради пресечния терен на 76-годишната баба Стоянка от общинския център й предложили да я смъкват по неотложност с моторна шейна, с цел да я закарат на доктор или да качат при нея здравно лице да я прегледа, само че тя отказала. Моторната шейна остава разполагаем и на по-късен стадий при положение на потребност, безапелационни са от община Благоевград. Кметският наместник Д. Хамбарджийски уверил общинското управление, че всички поданици на селото са снабдени авансово с хранителни ресурси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР