750 млн. лв. са преместени от частните фондове към държавата

...
750 млн. лв. са преместени от частните фондове към държавата
Коментари Харесай

4 милиона българи загубиха по 269 лева от вноските за втора пенсия за 9 месеца   



750 млн. лева са преместени от частните фондове към страната за 9 години
Частните универсални пенсионни фондове, в които наложително се обезпечават 3, 98 млн. българи, още веднъж са почнали да губят пари през август и септември. Това демонстрират данните от докладите на десетте фонда, оповестени в статистиката на Комисията на финансов контрол (КФН).


Към края на септември активите на универсалните пенсионни фондове са били на стойност 18, 5 милиарда лева, или с 1, 67 милиарда лева повече от края на 2022 година Спрямо август обаче сдруженията са изгубили 92 млн. лева

Тези загуби са се отразили и на персоналните партиди за втора пенсия, демонстрират данните на КФН. Като общо за деветте месеца на тази година всеки от осигуряващите се за втора пенсия е изгубил приблизително 269 лева от направените от него осигурителни вноски.

Всеки роден след 1 януари 1960 година българин внася в частен повсеместен пенсионен фонд 5% от прихода си като вноска за втора пенсия. За разлика от вноските за Национален осигурителен институт, които се употребяват за погашение на пенсиите на сегашните пенсионери, вноските в универсалните фондове се натрупат в персонална партида и от нея се дефинира размерът на пенсията. Като в това време парите се влагат на финансовите пазари, с цел да носят рентабилност.


Средноаритметичният размер на направените за деветмесечието на 2023 година осигурителни вноски в частните пенсионни фондове е 87, 04 лева, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол. Тоест общо за деветте месеца сред януари и октомври всеки от обезпечените

би трябвало да е внесъл като осигуровка за втора пенсия 783, 36 лева

В същото време обаче междинният размер на партида в края на септември е 6141, 33 лева и се е нараснал по отношение на края на 2022 година единствено с 514, 35 лева Тоест направените вноски са с 269, 01 лева по-големи от насъбраните приблизително по партидите пари. Като тук е взета само статистиката за дейните партиди, в които за последните 12 месеца е направена най-малко една осигурителна вноска.


Реално размерът на партидите в универсалните пенсионни фондове стартира да понижава през август и септември тази година. В края на юли междинният размер на партидата е бил 6240, 28 лева, или с към 80 лева по-голям от този в края на септември.

Намалението на партидите действително е засегнало обезпечените в четири от десетте универсални пенсионни фонда - “Доверие ”, “ДСК-Родина ”, “Алианц ” и ОББ. Това са четири от най-големите фондове на пазара. Най-голямото понижение е в междинния размер на партидите на “Доверие ”. Там в края на септември той е 5775, 07 лева, или с 287, 10 лева по-малко по отношение на края на юли 2023 година При “Алианц ” понижението е с 82, 60 лева по отношение на юли и в края на септември междинният размер на партидата в този фонд е бил 6671, 87 лева При фонда на ОББ понижението е със 104 лева до междинен размер на партидата в края на септември 7192, 07 лева Единствено при “ДСК-Родина ” понижението е засегнало партидите единствено през септември. Там в края на деветмесечието междинният размер на партидата е бил 6143, 02 лева

При останалите шест по-малки като размери фонда междинният размер на партидите нараства за деветте регистрирани месеца на 2023 година Те обаче за кардинално доста по-малки от парите, насъбрани в партидите в четирите огромни фонда.

Засега не е ясно каква е точната причина за понижението на партидите. Голяма част от него кардинално

може да се дължи на таксите за обслужване,

които се удържат от всяка вноска. Ако е по този начин, тези пари би трябвало да бъдат възобновени от фондовете сега, в който стартира да се изплаща пенсията. Причината е, че съгласно наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване партидите за заплащане на пенсиите не могат да са по-малки от абсолютния размер на направените през годините осигурителни вноски.

Въпреки че последните 3 години универсалните пенсионни

фондове бяха ударени от няколко поредни рецесии -

първо срутва на тържищата поради пандемията от ковид, а през 2022 година от войната на Русия против Украйна, все по-малко хора желаят да изтеглят парите си от тях и да ги трансферират към Национален осигурителен институт, демонстрират данните от осигурителния институт. Възможността човек да се откаже от втората си пенсия и да получава единствено една бе дадена през 2014 година Оттогава до септември 2023 година към Сребърния фонд и Национален осигурителен институт са трансферирани 750 млн. лева През тази година фондовете регистрират позитивна наклонност и за първите девет месеца при тях са се върнали 15 млн. лева

Миналата година под 7000 индивида са се преместили в Национален осигурителен институт, а през 2021-а това са били над 32 хиляди души. През предходната година 137, 35 млн. лв., насъбрани в универсалните пенсионни фондове, са били трансферирани в Сребърния фонд, до момента в който пикът е преди 2 година - 224, 41 млн. лева Една от аргументите е, че доникъде на 2021 година имаше гратисен интервал за прекачване на втора пенсия за дамите, родени сред 1960 и 1964 година, които бяха са изпуснали периодите.

Останалите аргументи са, че държавното управление “Борисов ” 3 при три основни стъпки за вторите пенсии. Първо, бе уредена етапа на погашение. Освен това опцията за прекачване в държавното обезпечаване бе разширена оптимално и бе отстранена една огромна неправда - коефициентът на редукция. Този коефициент се компенсира отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсалните фондове за родените след 1959 година Той трябваше да е към и над 20%. С измененията се реши да се включва и осигурителната вноска от 12%, която страната плащаше за всеки сред 2009 и 2015 година и да се регистрират и годините стаж без обезпечаване в частен фонд. Така вместо с 20 главната пенсия ще се понижава с 9% Това значително реши казуса две пенсии да са по-малко от една.

За хората, които се чака да получават

минимална пенсия от Национален осигурителен институт, е по-изгодно да оставят парите си в частните фондове

Причината е, че минималната пенсия е с обезпечен размер и тя не може да се понижи. Така те ще могат да получат и парите си от партидите си. Тези, които имат ниски партиди, също е добре да не се местят. Причината е, че те имат по-малко вноски, което значи, че няма да имат и задоволително стаж да се пенсионират по естествения ред.

Така за тях също е по-добре, в случай че не реалокират парите си в Национален осигурителен институт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР