75-та годишнина от разстрела на Йорданка Чанкова, една от петимата

...
75-та годишнина от разстрела на Йорданка Чанкова, една от петимата
Коментари Харесай

Социалисти и антифашисти почетоха Йорданка Чанкова

75-та годишнина от разстрела на Йорданка Чанкова, една от петимата от РМС, с партизанското име Катя, събра на възпоменателна среща социалисти и антифашисти от Пловдивския регион Южен. Те бяха посрещнати с пита, както по остарял български бит се прави на помен.



Ангелина Змеева - ръководител на БАС в регион Южен, уредник на събитието, показа племенниците на Йорданка Чанкова - Петьо Дафанкичев, Румен Сербезов, Зарко Величков и Петър Базарски.
За напълно отдадения на борческото работническо и антифашистко придвижване живот на Йорданка, по татко Николова, приказва депутатът от „ Българска социалистическа партия за България " Теодора Халачева. Тя напомни най-силните моменти от светлата биография на Йорданка Чанкова: от раждането й в ксантийското село Кръстополе през тютюневите хранилища в Пловдив, в Централен комитет на Комсомола и Москва, в пандиза и концлагера „ Гонда вода " до партизанския отряд и разстрела й от жандармеристи над село Елешница на 30 май 1944 година



„ Йорданка и свиреп избитите като нея антифашисти ще са живи, до момента в който ги помним. Народ, който няма минало, няма и бъдеще " - сподели на възпоменателната среща претендентът за кмет на левицата за регион Южен Ангел Иванов. И акцентира отстоявания от Българска социалистическа партия ангажимент за по-добро бъдеще на жанр и Родина. И в частност на пловдивските социалисти с предизборната им платформа „ Пловдив на хората " с номер 56.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР