75% от пробите в София, които тестваме в нашите лаборатории,

...
75% от пробите в София, които тестваме в нашите лаборатории,
Коментари Харесай

Недялко Калъчев: 75% от пробите в София са подозрителни за „Омикрон“

75% от пробите в София, които тестваме в нашите лаборатории, са подозрителни за „ Омикрон “, сподели доктор Недялко Калъчев в „ Тази заран “. По думите му болестта върви от столицата към страната. Според национална информация на лабораториите към 50% от останалите проби са съмнителни за „ Омикрон “.



Според проф. Пенка Петрова слюнчените проби, които се вършат в учебно заведение са по-малко ефикасни. Много позитивни случаи по този начин се пропущат и не престават да заразяват. Ролята им на филтър не е доста безапелационна, сподели тя.

Според доктор Калъчев тестванията вид близалка би трябвало да се държат в устата най-малко 15 минути, с цел да дадат резултат, което ги прави неефективни. Каквото и да е тестване на слюнка допуска проблем. Тези проби са щадящи, само че и с много висока степен на неустановеност за негативния резултат, счита Калъчев.

В студиото на „ Тази заран “ доктор Калъчев сподели по какъв начин би трябвало да се тестваме вярно с домакински антигенен тест с назален секрет. Той изясни, че тестът не би трябвало да се взима от ръба на носа или по посока синусите, а клечката би трябвало да се вкара сред 8 и 10 сантиметра хоризонтално в носа, с цел да се доближи назофарингса. Много е елементарно човек да се тества самичък, тъй като има нюх. Не е мъчително, безапелационен е Калъчев.

Човек би трябвало да се тества най-рано най-малко три дни след подозрителен контакт. Става въпрос в случай че няма никакви признаци, несъмнено, сподели Калъчев.

Относно срещата на КСНС, на която се оказа, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е с ковид, Калъчев и Петрова са безапелационни, че би трябвало всички участници да подлежат на някаква карантина. Все още чакаме новата заповед на здравното министерство, само че към този миг работят старите правила за карантина, сподели Калъчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР