740 секции в чужбина в 62 държави на всички континенти

...
740 секции в чужбина в 62 държави на всички континенти
Коментари Харесай

10% по-малко българи в чужбина ще гласуват, най-много секции в Турция

740 секции в чужбина в 62 страни на всички континенти ще има на изборите на 2 април. В Турция те ще са над 160, във Англия и Ирландия - 115, Германия - 74, Испания - 64, Съединени американски щати - 56, Италия - 26, Нидерландия - 23, Канада - 16, Франция - 16, Гърция - 20. В Чехия ще може да се гласоподава единствено в посолството на България, в Германия също има изключения на формирани секции. 115 секции ще са в дипломатически и почетни консулства на България. Министерството предлага на ЦИК да не се образуват секции за гласоподаване в Украйна.

Това сподели на брифинг Калин Анастасов, зам.-председател на работната група в Министерство на външните работи за осъществяване на изборите отвън страната.

На 7 март изтече срокът за подаване на заявки за гласоподаване . До 24 ч. на 14 март консулите би трябвало да издадат заповеди за секциите и да разгласяват описите за гласоподаване на уеб страниците на задачите. Българите в чужбина да се осведомят от тях, а на 1 април да ревизират за промени, приканват от външно министерство.

10% по-малко са подадените заявки за гласоподаване от изборите през октомври, с 40% по-малко от април 2021 година Намаляването на броя на подадените заявки евентуално се дължи на автоматизираните секции и опцията за гласоподаване без предварителна регистрация и нерешителност от даване на персонални данни, изясни Анастасов. По данни на Министерство на външните работи обаче 60% не се явяват.

Ведомството има организация за превоз на машините, прогнозният брой - е сред 240 и 410 устройства. Следващата седмица ще се приготвят изборни бумаги и материали . 220 наши дипломати в чужбина ще вземат участие и 520 чиновници ще бъдат командировани от България за изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР