74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да

...
74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да
Коментари Харесай

Силвия Георгиева:Надявам се служебното правителство да изготви авариен план за публичните услуги

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, с цел да преминат към по-екологично отопление и газифицираха напълно всички обществени здания. В тези общини, от които 21 - регионални градове, учебните заведения и детските градини се отопляват напълно на газ. Това сподели Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините, по Българска национална телевизия.

Според данните 1400 здания в тези общини употребяват 233 000 мегаватачаса сила на година. В допълнение има и към 400 рейса, които също употребяват природен газ - главно в Столична община и община Габрово, изясни тя.

80% от общините са построили съвременни съоръжения за природен газ, които не разрешават връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са вложили в различно зареждане, да вземем за пример климатици.

„ В учебните заведения електрическите мрежи не са пригодени да устоят по-голямо ползване на ток, нито пък има запаси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на.с е да споделим, че по наши планове през тази общините ще имат разноски за енергоносители към 700 млн. лева Сметките са почти точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 година бяха 250 млн. лева Потреблението е непокътнато на съвсем същото равнище, само че разноските са скочили с 250% ", изясни Силвия Георгиева.

В момента всяка община се оправя независимо и обмисля краткосрочни спешни ограничения. В случай на дефицит на газ алтернативата за общините е прекосяване на двусменен режим или събиране на две учебни заведения в една постройка. Също по този начин - увеличение на броя деца в детските градини там, където е допустимо и понижаване на броя часове, през които се отопляват постройките.

„ До края на тази година във връзка с учебните заведения бюджетът е относително добре уравновесен, защото те получиха спомагателни средства от актуализацията на бюджета. По-голямото ни терзание са детските градини, за които няма такава отплата. Още по-голямо е терзанието ни за лечебните заведения и обществените услуги. В обществените заведения токът се заплаща като за небитови клиенти. Общинските лечебни заведения са търговски сдружения и ние не можем по никакъв метод да ги подпомогнем ", съобщи изпълнителният шеф на НСОРБ.

Търсят се решения на локално равнище, само че Георгиева се надява служебното държавно управление да изготви спешен проект за обществените услуги, които генерират общините при положение, че спрат доставките на газ.

В момента на никое място не се икономисва посредством прекъсване на уличното осветяване и това ще е най-крайната стъпка, която кметовете биха подхванали, увери Силвия Георгиева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР