74-годишната Цветана Манева е първата дама от родното кино и

...
74-годишната Цветана Манева е първата дама от родното кино и
Коментари Харесай

Бай Тошо не дал Цветана Манева за момиче на Джеймс Бонд

74-годишната Цветана Манева е първата дама от родното кино и спектакъл канена да стане момичето на Джеймс Бонд.

Това се случва в годините на социализма. 74-годишната през днешния ден актриса попада в полезрението на американските продуценти. Единият от тях е Алберт Броколи, който дълги години продуцира поредицата филми за Джеймс Бонд, а след гибелта му делото му е поето от неговата щерка. Продуцентът е мощно впечатлен от присъединяване на Манева във кино лентата "Последна дума ", отдаден на събитията от съпротивата. Любопитното е, че американецът е очарован от продукция, в чийто център е ориста на група затворнички комунистки от килията за смъртници. В лентата героинята на Манева кърми бебето си, което е родено в пандиза, а по-късно увисва трагично на бесилото.

Американците незабавно пишат писмо до Българската кинематография. В него те желаят нашенката да подпише 10-годишен контракт в Меката на киното, като упорстват да я снимат във филм за Джеймс Бонд. Отговорът от София обаче е категоричен - "Не може! ". Забраната пристигнала персонално от някогашния Първи - Тодор Живков. А отговорът: "Цветана е болна ".

Отказът се случва в навечерието на Нова година, когато Манева играе в първото зрелище в Пловдивския спектакъл. С появяването си на сцената тя вижда, че в залата се е изсипало цялото американско посолство, а дипломатите желаят да се уверят дали актрисата в действителност е болна. В последна сметка пътуването й оттатък океана не се реализира.

"За нищо не скърбя. Аз съм си такава - когато нещо не се е случило, то не е трябвало да се случи ", сподели умно Манева на рождения си ден преди няколко дни.

Това не е единствената примамлива оферта, от която звездата не може да се възползва. Френски режисьор също се впечатлява от гения на Манева и й предлага основна роля в собствен филм. Тогава вода й подливат френските профсъюзи на кинаджиите, които не позволяват задгранична актриса да заеме мястото на някоя от техните звезди, написа "България през днешния ден ".

Така цялата кариера на Цветана Манева минава в България, а тя се трансформира в една от най-известните ни актриси. Днес 74-годишната актриса продължава да играе и да преподава на студентите по актьорско майсторство.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР