73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 12% хвърлят

...
73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 12% хвърлят
Коментари Харесай

Дори високообразованите у нас масово вярват на конспирации и фалшиви новини

73% от българите чукат на дърво против злощастие, 12% хвърлят сол за шанс, а 35% носят червен конец срещу уроки . Най-голямо доверие гласуваме на пророчествата на баба Ванга, като 75% от българите имат вяра на пророчицата.

Това напомни в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от Изследователски център " Тренд ", който през седмицата разгласява ново социологическо изследване.

 Българите всеобщо имат вяра във Ванга, врачки и международни конспирации
Българите всеобщо имат вяра във Ванга, врачки и международни конспирации

35% от българите заявяват, че са посещавали гадател(ка), ясновидец или ходжа

Славкова добави, след вярата във Ванга, други 29% имат вяра в извънземните .

Тя добави, че други 40% от интервюираните българи са склонни да одобряват, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени качества.

" За страдание вярването в вълшебства демонстрира, че ние живеем извънредно несигурни . Съвременните хора се плъзгат по повърхността - като се изключи че сме склонни да интерпретираме комплицираните събития с елементарни пояснения, ние не се осведомяваме в допълнение ", разяснява от своя страна психологът Росен Йорданов.

" Това, което следя в обществените мрежи, е, че се споделят искрено подправени вести , а в това време стартират бурни мнения, като това демонстрира, че даже и хората с висока степен на обучение не са предпазени от проникването и вярването в подобен вид конспирации и подправени вести от целия набор на живота ", разяснява социологът Евелина Славкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР