70% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ у

...
70% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ у
Коментари Харесай

70% от служителите в Спешна помощ са ваксинирани срещу COVID-19 |

70% от работещите в центровете за незабавна здравна помощ у нас са имунизирани против COVID-19. Това демонстрират резултатите от анонимно проучване на 233 от чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в страната, оповестиха от здравното министерство.

Анкетата е извършена в интервала от 24 февруари 2022 година до 17 март 2022 година, включително, по отношение на проведени от Министерството на здравеопазването ежеседмични полемики на тематика „ Ваксините и имунизацията против COVID-19 “. До момента са извършени 4 тематични полемики с преподавател изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов. Дейността се осъществя в границите на на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.



Анонимната анкета са попълнили 145 медицински (33 лекари, 60 медицински сестри и 51 фелдшери) и 89 немедицински експерти (12 парамедици и 77 водачи на линейки). От интервюираните лекари 85% показват, че са имунизирани против COVID-19, а 58% имат и сложена бустерна доза. От интервюираните фелдшери 76% показват, че са имунизирани, а при медицинските сестри този % е 60.

Въпросите, задавани посредством анкетата към участниците след всяка от полемиките, най-общо са: имат ли задоволително информация за ваксините; каква спомагателна информация за имунизациите биха желали да получат; от кои източници работещите в ЦСМП се осведомят за ваксините; какви са аргументите за ниското имунизационно покритие в страната и така нататък, като на тези въпроси интервюираните могат да показват повече от един отговор.

На въпроса: „ Какви съгласно Вас са аргументите за ниското имунизационно покритие в страната? “ интервюираните са дали 273 отговора. Малко над 40% от отговорите са: „ специалистите споделят спорни изказвания “ . Сред другите посочени отговори са: „ няма място, където човек да откри цялата информация за имунизациите “, „ съмнение в институциите, в науката и към гилдията “, „ ниска здравна просвета “, „ народопсихология “.

На въпроса: „ Каква спомагателна информация за имунизациите бихте желали да получите? “ интервюираните са дали 435 отговора, като най-често даван (27% от всички отговори) е отговорът: „ нужна е повече информация за сигурността и успеваемостта на имунизациите “, следван от „ рекомендации за имунизацията при страдащи от разнообразни болести “ и „ вероятни странични реакции “.

На въпроса: „ Полезна ли е полемиката, предхождаща анкетата? “ отговор са дали 227 от общо 233 интервюирани. 169 от тях, или 74%, дават отговор „ да “, 9% споделят „ не “, а останалите 16% - „ не мога да преценява “.

Дискусиите с работещите в ЦСМП ще продължат да се организират и през идващите месеци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР